Plorezi Nedir Plorezi Tedavisi Tuberkuloz

Plörezi Nedir, Zatürreye ya da Akciğer Tüberkülozu­na benzer mi?

Plörezi Nedir, Plörezi Tedavisi ve Tüberküloz İlişkisi


Plörezi, akciğerlerin dışını örten ince bir zar olan plevranın enfeksiyonu ya da iltihabıdır. Buna benzer baş­ka bir plevra zarı, bütün göğüs boşluğunu tamamiyle ör­ter.


Sağlıklı durumdayken, akciğerler şişirildiğinde, plev­ranın iki yaprağı birbirinin üzerinden yumuşakça kayar. Plevrada bir enfeksiyon olduğunda, iki yaprak birbirine sürtündüğü için, solunum güçleşir. Plörezideki bıçak so­kulur gibi ağrının nedeni budur.

Plörezi, zatürree ya da tüberküloz değildir, ama bun­lardan birinin ya da başka bir akciğer enfeksiyonunun komplikasyonu olabilir.

Antibiyotikler döneminden önce plörezi komplikasyonlarına sık rastlanırdı. İki yaprak arasında da sıvı birikir, ameliyat gerekli ve çoğu kez hayat kurtarıcı olurdu. Şimdi antibiyotikler sayesinde, plörezi komplikasyonları görülse bile, seyrektir.

Tüberküloz, kalıtımla geçen bir hastalık mı­dır?

Aynı ailenin içinde de görülebildiği için, tüberküloz, yanlışlıkla, kalıtsal bir hastalık sanılabilir. Gerçekte, kalı­tımla geçmez. Bulaşıcı bir hastalıktır, böylece, ailenin bir üyesinden öbürüne geçebilir.

Bir kimse, sizin gibi, tüberküloz korkusu içinde yaşar­ken, sizdeki ya da aileniz üyelerinden herhangi birindeki sıradan öksürük, sizde gerektiğinden çok telaş uyandıra­bilir. Kuruntulara kapılmaktansa, bu gibi öksürükleri erkenden doktoruna bildirin. Düzenli aralıklarla göğüs filmleriniz alınırsa, kendini­zi daha rahat hissedersiniz.

Bir kızın tüberküloz geçirmiş bir erkekle evlen­mesi, doğru mudur? Kız bu evliliğe güvenle girebilir mi ve erkeğin hastalığa yeniden yakalanması müm­kün müdür?

Sorunuzun yanıtı "iyileşme" sözünde yatmaktadır. Hasta aktif tüberkülozu tamamen atlatmış ve hastalığın hiçbir belirtisi kalmamışsa gelecekteki eşi için bir tehlike oluşturmuyor demektir.

Balgamdaki tüberküloz mikrobunu gösteren çok has­sas testler vardır. Herhangi bir aktivite varsa, hem kız, hem de erkek için güvenlik önlemleri önerecek ilk kişi, doktor olacaktır.

Devletlerin çoğu, her iki tarafın enfeksiyon hastalıkla­rından bütünüyle uzak olup olmadığını saptayan bir ev­lenme lisansı sorarlar. Bir tüberküloz hastalığında, evlen­me izni verilmeden önce doktor tarafından tam bir muaye­ne ve filmler gerecektir.

Erkek tamamen temize çıktı mı, eşinin ondan hastalığı alma ihtimali hemen hemen yoktur. Bununla beraber, tü­berküloz geçirmiş olan herkes, ömür boyu doktor kontrollerinden geçmelidir. Altı aylık ya da yıllık aralıklarla ya­pılacak bu muayenelerde hastalık belirtilerine bir daha hiç rastlanmayabilir. Fakat bu muayeneler evli çiftin ve ailelerinin sağlığı için büyük bir güvence sağlar.