Oksuruk Nedir Tedavisi Cocuklarda Nedenleri

Öksürük Nedir, Öksürük Tedavisi, Çocuklarda Öksürük Nedenleri

Öksürük, solunum yollarını temizleyen karmaşık mekanizmanın bir parçasıdır. Bu refleks hareketi, bütün solunum yollarını yabancı cisimlerden, hava kirliliğinden ve birikmiş mukuslardan korur.


Hava yollarında tahriş edici en küçük bir şey beyindeki öksürük merkezine saniyenin milyonda birinde hemen bir işaret gönderir. Haber hemen göğüs kaslarına aktarılır ve patlatılan bir öksürükle hava yolları tahriş edici şeyden temizlenir.

Bir mikrop, bronşlara ve akciğerlere dolduğunda ilti­hap meydana gelir ve bir tahriş kaynağı oluşturup öksü­rüğü yaratır.

İki temel öksürük türü vardır. Birincisi kuru öksürük olup, sigara, duman, tozdan tahriş sonucu ortaya çıkar. İkincisi, enfeksiyondan meydana gelen balgam, mukus ve cerahati dışarıya atan öksürüktür.

Öksürüğün tedavisi, kuşkusuz, altındaki hastalığa yö­nelik olmalıdır. Kuru öksürük, sigara, hava kirliliği gibi tahrişler ortadan kaldırılırsa genellikle kesilir. Uygun bir havalandırma ve havanın nemlendirilmesi ile, öksürük azalır.

Enfeksiyon, antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon­lardan doğan öksürükler, pisliklerin akciğerlerde birikme­mesi için, kesilmeyip, tersine, desteklenir.