Hastalik Suresi Tedavi Suresi Sureleri

Gittiğimiz doktora, hastalığın ne kadar süre­ceğini sorduk. Fakat bir türlü zaman vermedi. Aca­ba tecrübelerine göre bir tahminde bulunamaz mıy­dı?

Hastalık Süresi, Tedavisi Süresi Hakkında Bilgiler

Yakındığınız nokta, sık sık rastlanan bir konudur. Bu da bir hastalığın teşhisinin ve geleceğinin karmaşık yapısını bilmemekten doğmaktadır.
Bir hastalığın teşhisi, hastalığın gösterdiği belirtilere göre, onu tanıma bilimi ve sanatı demektir. Birçok hasta­lığın birbirine benzer belirtileri vardır. Bu yüzden de, dok­toru gerçek hastalığa parmak basabilmek için, öbür has­talıkları ayıklaması ve "ayırt edici teşhis" denilen işlemi yapması gerekir.

Prognoz (teşhis) sanatı ise, bir hastalığın gelişmesini ve sonucunu önceden kestirebilmektir. Bir hastalığın teş­hisine o kadar çok etmen karışır ki, ne kadar süreceği üzerinde doktorun kehanette bulunması çoğunlukla imkânsız ve aptalca olur. Bazıları bir yaralanma ya da hastalığı başkalarına göre daha çabuk atlatır. Gençler, umut edileceği gibi, yaşlılardan daha çabuk sağlıklarına kavuşurlar. Hastanın duygusal durumu, hastalığın süresi ve tam iyileşme üzerinde yaşamsal bir rol oynar. Herhan­gi bir hastalığın seyri, şiddet ve süre bakımından değişik­likler gösterebilir.


Koplikasyonlar, basit ya da karmaşık olsun, önceden kestirilemez.
Doktorunuzdan, kesin bir iyileşme tarihi vermesini beklediğinizde, onun üzerine tatsız bir iş yüklemiş olabi­lirsiniz. Eminim ki, doktorunuz, bütün doktorlar gibi, has­talığın beklenen serisi üzerinde genel bir fikir verir ve iyi­leşme ilerledikçe bu teşhisi ona göre ayarlar.