Menopozda Beslenme Menopoz Donemi Beslenmesi

Menopozda Beslenme, Menopoz Beslenme

Yaşlılıktaki fizyolojik değişikliklerin başında menopoz gelir. Menopoz, seks hormonlarının salgılarının sonlanması ile yumurtalamanın durmasıdır. Menopoz, genelde kırkbeş-ellibeş yaşları arasında olur. Menopoz zamanı bakımından bireyler arasında kalıtıma ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak farklılık vardır. Adetin tamamen kesilmesinden önce bazı düzensizlikler ola­bilir. Bu dönemde bireyde bazı fizyolojik, ruhsal ve sinirsel değişiklikler gö­rülür. Başta gelen belirti ateş basmasıdır.


Menopozda vücuttan kalsiyum atımı hızlanır. Bu durum kemik kütlesinin kaybını hızlandırır. Bunun sonucunda kemiklerin gücü azalır ve kırılmaya du­yarlı bir duruma gelir. Eğer birey çocukluk ve gençliğinde yeterli kalsiyum al­mamışsa kemik zaten zayıf olduğundan kırılma riski daha da artar. Bu du­ruma osteoporosiz denir. Osteoporosizin oluşumundaki diğer faktörlerin başında; kalıtım, etnik farklılıklar, cinsiyet, yaş, antasit, kortizon gibi ilaçlar, D vitamini yetersizliği, aşırı protein ve fosfor alımı, hareketsizlik, sigara, alkol, alüminyum, kadmiyum gibi metallerin alımı aşırı tuzlu yeme alışkanlığı ve aşırı zayıflık gelir. Osteoporosize kadınlar erkeklerden, beyazlar siyahlardan, aşırı et yiyenler, bitkisel besinleri çok tüketenlerden daha duyarlıdırlar.

Menopozda gereğinden çok ek kalsiyum almanın fazla bir yararı ol­madığı, kalsiyumun daha çok büyüme çağında alınarak kemik kütlesinin en yüksek düzeye çıkarılması gerektiği bildirilmiştir. Bunun yanında menopoz döneminde diyette süt ve türevlerine önem verilmesi yararlı olmaktadır. Me­nopoz sonrasında kadınlarda aylık kan kaybı olmadığından demir ge­reksinmesi doğurganlık dönemine göre daha azdır. Diyetteki hayvansal pro­teinin daha çok süt ve türevlerinden karşılanmasının bir sakıncası olmamaktadır. Diyetin enerjisini ve doymuş yağı arttırmamak için yağı azal­tılmış süt, az yağlı peynir, kaymağı alınmış yoğurt tercih edilmelidir.

Pekmez de iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Şeker yerine, özellikle ku­rutulmuş meyvelerden hoşaf yapılarak içilmesi yararlı olur. Yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengin olduğundan diyette sıkça kullanılmalıdır. Kuru baklagiller kalsiyumdan zengin oldukları kadar posa da içerdiklerinden iyi pişirilerek menopoz sonrası kişilerin diyetinde yeterince yer alması yararlı olur. Aşırı tuz alımı da kemik yıkımını arttırdığından fazla tuzlu yememeye özen gösterilmelidir.