Çayın ve Kahvenin Zararları, Çay İçmenin Zararı Varmıdır?

Çayda ve kahvede bulunan biyokimyasal açıdan et­kin maddelerden biri de kafeindir. Bir fincan demli çayda 50 mgr. bir fincan kahvede ise 100 mgr kadar kafein var­dır. Kafeinin etkileri 50 mgr'ın üstündeki dozlardan itiba­ren başlar, 250 mgr'ın üstündeki dozlar ise belirgin tesir­ler oluşturabilir.
Ruhi belirtiler: Endişe hali ve sinirlilik-uykusuzluk ve var olan psikiyatrik bozukluklarda kötüleşme.

Fiziki belirtiler: Çok miktarda işeme, ishal, karında ve gaz ve gürültü, sindirim bozukluğu, sarsaklık ve titre­me, migren ve başağrısı, kalp ritminde anormallik, hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon.
Saydıklarımız fazla miktarda içildiğindendir. Yoksa astımda faydalı oldukları gibi, ağrı geçirici tesirleri vardır.

Çayın ayrı özellikleri vardır:

Çok sıcak çay, kahve içince yemek borusu ze­delenebilir mi?

Tabi, şüphesiz. Besinleri ağızdan mideye indiren yemek borusunun içini döşeyen incecik zar bu durumda şiddetle yanabilir. Çok sıcak olan çoğu besin, yutulmadan önce, ağızda uygun, elverişli bir duruma getirilir. Çok sı­cak olan içeceklerin de elverişli duruma getirilmelerini ağızdaki koruyucu mekanizmadan beklemek, çok şey iste­mek olur. Çok sıcak bir sıvı almakla ağız mukozasında da şiddetli yanıklar olabilir.