Soganin Yararlari Soganin Faydalari

Soğanın Yararları, Soğan Nelere Faydalıdır

Şifalı bitkiler içerisinde soğanın tartışılmaz bir yeri vardır. Sağlık üzerine olan olumlu etkileri yüzyıllardan beri bilinen soğanın faydalı yönleri uzmanlar tarafından bir reçete haline getirilmiştir. Sağlık üzerine olumlu etki­lerinden bazıları şöyle:

* Soğan idrar söktürücü bir bitkidir. Vücutta birikmiş olan su, tuz ve zararlı maddelerin atımına yardımcı olur. Böbreklerde taş ve kum teşekkülünü önler, varsa vücut­tan atılmasını sağlar.
* Soğan bronşları açar, öksürük söktürür, grip ve so­ğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.
* Soğan, pankreas bezlerini çalıştırarak insülin salgı­sını arttırır, bu yönüyle şeker hastaları için çok yararlı bir bitkidir.
Kandaki şeker seviyesini düşürerek şeker hastaları­nın dışardan insülin alma ihtiyaçlarını giderir.
* Soğan, nişastalı unlu yiyeceklerin sindirimini kolay­laştırır.
* Dezenfektan görevi görür, gıdaların bağırsaklarda kokuşup vücudu zehirlemesini önler.
* Sinirleri teskin eder, uyku verir.
* Arı sokmalarında acıyı keser, şişmeyi önler (Arının iğnesi çıkarıldıktan sonra, bu yere soğan sürülmelidir).
Bileşiminde bol miktarda A, B, C vitaminleri, fosfor, iyot gibi vücuda yararlı özellikleri yanında kokusu itici bir özelliği var, ancak soğanın kokusunu gidermek için ye­mekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğne­yerek bu olumsuz özelliğini de bertaraf edebiliriz.

Soğan gerçekten şifa hassası çok olan bir sebzedir. Birçok sebze piştiği zaman vitaminlerinin önemli bir kı­sım kaybettikleri halde soğan bazı vitaminleri korur. Ye­meklere doğrudan doğruya pişmek üzere konabilir veya firina verilebilir. Tavada kızartmak doğru değildir.


Soğanı çiğ yemesini severseniz hiç durmayın. Daha yararlı olur.
Soğan kanı ve vücudu temizler, teni güzelleştirir.
Böbrek taşı üzerindeki tesirine gelince; soğan vücut­taki fazla suyu almakta en iyi idrar söktürücülerden biri­dir. Üreyi düşürür, sodyumu atar. Hatta dıştan kullanıldı­ğı zaman bile söktürücüdür. Limon gibi, ikiye kesilmiş bir soğanı böğürlerinize sürünüz. İdrarınız en az % 25 oranın­da artacaktır. Böbrekler çalıştıkça da taşların düşmesi ko­laylaşacaktır.

Evet, yemeklere konmasının ve fırına atılmasının yanısıra sürülme şeklinde kullanılır. Bir tesirli şekil daha vardır: Bu da soğanı ince ince kıyıp rende şeklinde kullan­mak...

Soğanın özelliklerini toparlayacak olursak, şöyle sı­ralayabiliriz: Uyarıcı, mikrop öldürücü, idrar söktürücü, solucan düşürücü, diş etlerini güçlendirici, romatizma gi­derici. Ayrıca soğan iyi bir antibiyotiktir. Şeker hastaları için de çok faydalı olduğu anlaşılmıştır.

Soğanı bol yemek için soğan çorbasını tavsiye ede­rim. Yapılışını bilmiyorsanız yemek kitaplarından öğrene­bilirsiniz.