Fitik Nedir Fitik Ameliyati Fitik Hastaligi

Fıtık Nedir, Fıtık Ameliyatı ve Fıtık Hastalığı Hakkında

Karın duvarındaki veya bir boşluğun (pelvis, vd) duvarındaki zayıf bir bölgeden veya açıklıktan dokuların normal anatomik yerini terkedip başka bir bölgeye geçmelerine veya sürülmelerine "Fıtık" denir. En sık görülen ve tedavi gerektiren fıtıklar, karın duvarı fıtıklarıdır. Karın duvarında oluşan fı­tıklar:

1. Epigagastrik fıtık. Linea albadan çıkar.
2. Umblikal ve pamumblikal fıtıklar. Göbek ve gö­bek üstünden çıkarlar.
3. İnguinal fıtıklar. Kasık bölgesinde görülürler.
4. Femoral fıtıklar. Femoral kanaldan çıkarlar.
5. Spiegel fıtığı. Linea semilunaris ile semisirkülarisin birleştiği yerden çıkar.
6. İnsizyonal fıtıklar. Ameliyat ensizyonundan çı­karlar

En sık görülen karın duvarı fıtığı kasık fıtığı, ikincisi femoral fıtık, üçüncüsü göbek fıtığıdır. Ay­rıca karın arka duvarında oluşan lomber veya dorsal fıtıklar, obturator kanaldan çıkan obturator fı­tıklar ve perine tabanından fıtıklaşma ile oluşan pe­rine fıtıkları gibi çok az görülen fıtıklar da vardır. Diafragma fıtıkları ise nedenleri, semptomları ve tedavi şekilleri ile ayrı bir konudur

Fıtıklar konjenital veya edinsel nedenlerle olu­şur. Çoğu kez kronik öksürük, kabızlık, prostat hipertrofisi, hamilelik, aşırı eforlu çalışma gibi karın içi basıncını arttıran nedenlerle doğumsal olarak varolan zayıflığın artması sonucu meydana çıkar.

Karın ön duvarı fıtıklarının %75 kadarı kasık bölge­si fıtıklarıdır (indirekt, direkt, femoral). İnsizyonel fıtıklar %10, göbek fıtıkları %3 oranında görülür. Fıtık tedavisinin acil olup olmayacağını belirleyen ve her fıtık için geçerli bazı tanımlar vardır. Bunlar:

Redüktibl (içeri itilebilen): Fıtık içeriği batın içi­ne itilebilir, veya kendiliğinden girip çıkar.

İrredüktibl (içeri itilemiyen): Fıtık içeriği batma itilemez. Genellikle fıtık halkası çok dardır. İrre­düktibl fıtıklar iki gurupta incelenir. Bunlar:

a.lnkarsere fıtıklar: Fıtık içeriği batma itilemez, fa­kat sıkışan organların kan akımı bozulmamıştır.

b.Strongule fıtık: Fıtık kesesindeki organların kan akımı bozulmuştur. Kısa sürede müdahale edil­mezse sıkışan barsak nekroza uğrar. Richter fıtığı

denilen tipte, barsak duvarının bir kısmı sıkışmış­tır; barsak pasajı devam eder fakat sıkışan duvar nekroze olabilir.