Kemoterapi Tedavisi Meme Kanser Kemoterapi Nedir

Kemoterapi Tedavisi, Meme Kanser Kemopterapi, Sistemik Tedavi

Meme kanserinde sistemik tedavinin esasını oluşturur. Meme kanseri tanısı konulduğunda uzak metastazların bulunduğu düşüncesine daya­nır. Oldukça ciddi fizik ve olumsuz yan etkilere sahip bu tedavinin hastaların ancak % 30'unda yarar­lı olduğu bilinir. Kemoterapi protokollarınm uygu­lanması ile nüks ve mortalite riskinde % 15-30 azal­ma elde edilmiştir. Kemoterapi için birden fazla ila­cın kombinasyonu söz konusudur. Metotreksat (M) 5-fluorourasil (F), siklofosfamid (C ), adriamisin (doksorubisin) (A) epirubisin (E) başlıca ilk kade­me ilaçlar olup, CMF, FAC, FEC, AC gibi kombi­nasyonlar kullanılır. İkinci kademe kemoterapi ilaçlan ise vinerelbin ve taksanlardır (dosetaksel, paklitaksel). Ağır kardiak, renal, hepatik, immun yetersizlik, kemik iliği supresyonu ve mental bo­zukluklar kemoterapi için kontrindikasyon oluştu­rur. Sistemik kemoterapinin erken yan etkileri lö-kopeni, trombositopeni, anemi, bulantı, kusma, iş­tahsızlık ve saç dökülmesidir. Daha geç dönemde amenore ve kardiak bozukluklar ortaya çıkar.

Sistemik tedavinin bir diğer aracı olan hormonoterapi alanında değeri kanıtlanmış ilaç tamoksi-fendir. Ostrojen reseptör blokeri olan bu ilaç hem östrojenin tümör hücresi üzerindeki geliştirici etki­lerini önler, hem de sitostatik özellik taşır. Nüks ve sağkalımı doğrudan etkilerken, karşı memeyi ko­ruyucu etkileri vardır. Erken dönemde menopoza benzer semptomların ortaya çıkmasına neden ola­bilir. Uzun süre kullanımda ise endometrium kanserinde artış gözlenir. Bu nedenle tamoksifen kul­lanan kadınlarda periyodik jinekolojik muayene gerekir. Premenopoz dönemde olan ostrojen resep­törü (-) hastalarda ise yararsızdır.

Over fonksiyonlarının ooforektomi veya radyo­terapi ile de durdurulması mümkündür. Ayrıca goserelin, leuprolide gibi luteinizan hormon serbestleştirici hormon (LHRH) agonistleri de kimya­sal ooforektomi gerçekleştirir. Megesterol asetat, medroksiprogesteron gibi progestinler ve anastrozol, letrozol gibi aromataz inhibitörleri de hormonoterapi başlığı altında etkili olur.

İmmunoterapi çalışmaları ise özellikle c-erB2 (HER - 2 neu) onkogenine karşı antikor oluşturma alanında yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda, herceptin adlı ilacın ancak % 15 hastada olumlu sonuç verdi­ği anlaşılmıştır.


Meme kanserinde kemoterapi - hormonoterapi protokollerinin uygulanmasına karar vermede has­tanın yaşı, tümör boyutu, nükleer derece, ostrojen reseptör varlığı göz önüne alınır ve hastalar buna göre düşük ve yüksek risk grubuna girer. Yüksek riskli hastalar kemoterapi alır. Aksiller ganglion tutulumu olan hastaların ise tümü ke­moterapi adayıdır.