Gobek Fitigi Nedir Gobek Fitigi Ameliyati

Göbek Fıtığı Nedir, Göbek Fıtığı Belirtileri ve Ameliyatı

Bebeklerde görülen, göbek nedbesinden dışarı doğru oluşan gerçek göbek fıtığı, olguların çoğun­da 4 yaşına kadar kendiliğinden kapanır. Bu fıtıkla­rın yanısıra, hem çocuklarda, hem de erişkinlerde görülen paraumblikal fıtıklar vardır. Çocuklardaki paraumblikal fıtıklar daha çok göbeğin üst tarafın­da, linea albanın alt ucundaki bir defekte bağlı ola­rak görülür. Çocukların paraumbikal fıtıklarında strongülasyon ve inkarserasyon çok nadir görüldü­ğünden acil ameliyat gerekmez. Ameliyatta, göbe­ğin üzerinden küçük bir keşi ile fıtık kesesi hazırla­nır, bağlanıp kesilir ve linea alba peritonun üzerin­den dikilir.

Erişkinlerde paraumbilikal fıtıklar daha çok şiş­manlarda ve kronik öksürüğü olanlarda görülür. Kadınlarda daha sıktır. Oldukça büyük hacimlere ulaşabilir, ve genellikle omentumun veya ince bar-sağın strongülasyonu söz konusudur.

Erişkinlerde göbek fıtığı, göbek nedbe dokusu­nun zamanla ve çeşitli nedenlerle gücünü kaybet­mesi ile oluşur. Kadınlarda daha sık görülür. Çok sayıda hamilelik, asit, aşırı şişmanlık, batın içi tü­mörler predispozan faktörlerdir. Çocuklarda oldu­ğu gibi spontan kapanma sözkonusu değildir, git­tikçe büyürler. Genellikle kese içinde omentum ve ince barsaklar vardır. Fıtık boynu dar olduğundan inkarserasyon veya strongülasyon olasılığı yüksek­tir. Öksürme, hapşırma, ıkınma sırasında ağrıya neden olabilir.

Erişkinde tedavi şekli sadece cerrahidir. Ameliyattan önce ideal olarak eğer hasta çok şişmansa zayıflamalı, kronik öksürüğü tedavi edilmelidir. Genellikle göbek çukuru korunmaya çalışılır. Transvers bir insizyonla kese hazırlanıp kesilir ve dikilir. Fasya, transvers olarak üstüste bindirilip absorbe olmayan dikişlerle dikilir (Mayo yöntemi). Genelde, nüks olasılığını azaltmak için sentetik, ab­sorbe olmayan meshlerle tamir tercih edilmektedir. Ameliyat laparoskopik olarak ta yapılmaktadır.