Biyoloji Mantarlar Mantarlar Hastalik

Tricholoma Pardinum OUELET 1886 (Zehirli)

Mantarın Özelliği, Biyoloji Mantarlar

Kalın sapı, gümüş grisi renginde lifi pulları, kiremit gibi şapka üstünü örter. Lamelleri üzerinde daima su damla­cıkları bulunur.

Morfolojik Özellikleri

Şapka: Genç mantarlarda yarım konik veya çan şeklin­de; Rengi sarımsı kahverengi, şapka üstü koyu renkli gü­müş grisi pullarla örtülüdür. Gelişmiş mantarlarda şapka tam açılır ve kenarları parçalanır. Şapkada sapın üstüne gelen kısım, hafif çukur veya dalgalı görünümdedir. Büyük­lüğü 3-8 cm. boyunda ve 1,5-3,5 cm. çapındadır. Lamel­ler: Kirli yeşilimsi sarının tonlarında, bol etli ve lameller birbirine 2 - 3 mm. mesafede sıralanırlar. Lamellerin üzerin­de daima su damlacıkları görülür: Sap: Sağlam yapılı, içi dolu, sert ve sapın üstü kirli beyaz renklidir. Bu rengin üzerinde pas rengini taşıyan lekeler mevcuttur. Sapın top­rak içindeki kısmı biraz daha şişkincedir. Büyüklüğü 3-8 dm. boyunda ve 1,5-3,5 cm. çapındadır. Etli kıs­mı: Büyük kısmı beyaz renkli fakat şapka derisinin altın­daki kısımda sarı renk görülür. Mantarın etli kısmı veya herhangi bir kısmı parmaklar arasında ezilip koklanacak olursa un kokusu kolayca hissedilir. Mantarın bir parçası ağıza alınıp çiğnenecek olursa tadının hoş olduğu hissedi­lir. Sporları: Oval, beyaz renkli ve üstünde küçük nokta­lar görülür. Büyüklüğü 8-10x6-7 mikrondur.

Yetişme Yeri Özellikleri

Çoğunlukla, Ağustos ayından Ekim ayına kadar kalkarce zengin kayın ormanları altında büyük gruplar meyda­na getirerek yetişir. Az olarakta kalkerce zengin çam or­manları altında görülür.

Diğer Özellikleri

Bu mantardan zehirlenen şahıslarda, kuvvetli ve de­vamlı (Yenilen mantarın miktarına göre olmakla beraber 4-5 gün sürebilir) ishaller görülür. Çoğunlukla öldürücü olmamakla beraber, devamlı ishallerde gerekli klinik teda­visi yararlıdır.