Mantarlar ve Ozellikleri Zehirli Mantar

Coprinus Atramentarius FRIES 1836 (Hafif Zehirli)

Mantarın Özelliği, Mantarlar ve Özellikleri

Mantarın griden, gri kahverengiye kadar değişen renk­lerine karşılık, şapka tepesi daima kahverengi pulcuklarla örtülüdür. Şapkası gelişmiş mantarlarda, şekil 8'de görül­düğü gibi geri kıvrılır. Kıvrılan kısımlar koyu zeytini yeşil renk alarak mürekkep damlaları şeklinde dökülmesi bu mantar için özelliktir

Morfolojik Özellikleri

Şapka: Genç mantarlarda, yumurta şeklinde oval, ge­lişme ilerleyince ufak bir tavuk yumurtası büyüklüğüne eri­şir. Nihayet şapka açılır ve çan şeklini alır. Rengi başlan­gıçta kül renginde, gelişince gri kahverengiye döner. Şap­ka tepesi kahverengi pullarla örtülüdür. Mantarın tepeden aşağıya doğru oluklu görünümü ve yaşlanmış mantarların şapka kenarlarının yukarı kıvrılışı, kıvrılan kısımların mü­rekkep lekesi' gibi erimesi diğer Coprinus türlerinden ayrı­cı özelliğidir. Büyüklüğü 4-10 cm. çapındadır. Lameller Genç mantarlarda, beyaz gri, sonra kahverengiye nihayet siyah renge dönerler. Siyahlaşınca mürekkep damlaları şeklinde damla damla toprağa düşer. Sap: Beyaz renkli ve az parlaktır. Genç mantarlarda içi dolu gelişen mantarlar­da içi oyulur ve lifi yapısı görülür. Coprinus comatus (Ye­nir) tan farkı sap üzerinde halka görülmez. Sapın toprak içindeki kısmı, toprak üstündeki kısmından ayrı yapıda ve konik şekillidir. Sap, 6-15 cm. boyunda ve 1 -1,5 cm. ça­pındadır. Etli kısmı: Az, beyaz rekli, kokusuz ve tadı hoş­tur. Sporları: Elips şeklinde ve kahverenkli 7,5-10x5-5,5 mikron büyüklüğündedir.

Yetişme Yeri Özellikleri

Mayıs ayından kasım ayına kadar, milli topraklarda, çayırlarda ve gübre yığınları yakınlarında gruplar meydana getirerek yetişir.

Diğer Özellikleri

Halkımız bunu sobelen mantarına karıştırabilir, aslın­da bu mantarda bulunan etkin madde içki ile alındığında tesir etmektedir. Bazı yazarlar mantarın gençlerinin yene­ceğini yazmakta iseler de, mecbur kalınmadıkça yenmeme­si uygundur. Mantarın öldürücü özelliği yoktur.