Dirsek Kiriklari Dirsek Agrisi Cikiklari

Dirsek Çıkığı, Dirsek Çıkıkları

Dirsekte birbiriyle eklemleşen kemiklerin normal pozisyonlarının bozulması ve birbirinden uzaklaşmasıy­la seyreden bir sakatlıktır. Nedeni;

1.Dirseğe direkt darbe.
2.Gerilmiş el üzerine düşme.
3.Şiddetli dirsek zor­lanması.
4.Doğumsal dirsek anomalisi, sığ veya malforme eklem yüzeyi gibi.
5. Kuvvetli kas kontaksiyonları.

Tedavi;

1.Şok ihtimalini azaltmak için battaniye ile sarın, hastayı ısıtıp koruyun.
2.Mümkünse elbiseleri kesin, ancak sakatlanmış bölgeyi hareket ettirmeyin.
3.Olduğu pozisyonda splint veya koru­yucu bandajla dirsek, omuz ve el bileği­ni immobilize edin.
4.Günde 3-4 kez buz tedavisi uygulayın. 5.Kendinizi iyi his­sediyorsanız sıcak tedaviye geçin. Sa­katlanan bağların iyileşmesi için 6 haf­taya ihtiyaç vardır.

Dirsek İncinmesi, Dirsek Ağrısı

Dirseğe gelen direkt bir darbe ile cilt veya cilt altı dokuların ezilmesidir.
Nedeni; 1.Genellikle sert bir nesne ile dirseğe gelen direkt dar­beler. 2.Dirsek üzerine düşme.

Tedavi;

1.Sakatlanan bölge üzerine sert bir ped koyarak elastik bir bandajla sarın. Bu komprasyonu 72 saat uygulayın. 2.Omuzu bir boyun askısı ile immobilize edin. 3.Günde 3-4 kez buz masajı yapın. 4.Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız 72 saat sonra sıcak tedaviye geçiniz. 5.El bileğinden omuza kadar sık sık ve hafifçe yapılan masaj şişliği azaltacaktır. İyileşme süresi 6-10 gündür.

Dirsekte Bağ Yaralanmaları

Dirsek eklemindeki bir veya birkaç bağın şiddetli gerilmesidir. Nedeni; Dirseğin arakaya doğru veya yana aşırı bükülmesi, dirsek ekleminin normal pozisyonunun dışına zorlanması veya güçlü olarak kuvvet uygulanması. Tedavi; Doktorunuz alçı, flaster bandajı veya elastiki bandaj uygu­lamışsa: 1.Günde 3-4 kez 20'şer dakika buz tedavisi uygulayın. 2.Buz tedavisi arasında dirseği elastiki bandajla sarın. 3.Kendinizi iyi hissediyorsanız 72 saat sonra sıcak tedaviye geçebilirsiniz. 4.Hafifçe ve sık olarak yapılan masaj şişliği azaltır, iyileşme süresi hafif zorla­malarda 2-6 hafta, orta zorlamalarda 6-8 hafta, şiddetli zorlamalarda 8-10 haftadır.