İnmemis Testisler Torbaya İnmemesi

Testislerin torbaya inmemesi, İnmemiş Testisler

Erkek fetüsün gelişmesi sırasında testisler (erbezleri) kasık kanalı aracılığı ile gebeliğin sonlarına doğru torbaya inerler. Bazen bu inme tam olarak sağlanamaz. Testisler torbaya in­meden kasık kanalı ya da karın içerisinde kalırlar. Bu bölgelerde kalan testisler sperm yapa­bilme yeteneğine sahip değildir. Zamanla sperm yapma yeteneklerini yitirirler. Yerinde kal­maları halinde ileride kanser tipi değişiklikler olabilir. Bu nedenle doğumdan sonra inmemiş durumda bulunan testislerin ameliyatla torbanın içerisine indirilmesi gerekir.

Erkek cinsel uyarımının ilk dönemi ereksiyon denilen penisin sertleşerek dikleşmesi dö­nemidir. Daha sonra parasempatik uyanlarla mukus akımı olur ve spermlerin geçeceği idrar yolu kayganlaşır. Cinsel uyarılmanın doruk noktasında omurilikten başlayan refleksler sem­patik uyarılmaya bağlı olarak semenin boşalmasını sağlar.

Testislerde yapılan ve salman en önemli seks hormonu testesteron hormonudur ve er­keklik hormonu olarak bilinir. Erkek vücudunun belirgin özelliklerini ve erkekleri kadınlardan farklı yapan sakal vb. gibi ikincil cins özelliklerini testesteron etkisi verir. Salgılanması 40 yaşa kadar artım gösterir sonra 80 yaş ve daha ilerisine göre miktarı biraz azalarak salgılan-maya devam eder. Testesteron penisin, erbezlerinin, skrotum (torbanın)'un büyümesini ve erkek tipi kıllanmayı sağlar. Ses, deri, kas gelişimi, kemik büyümesi, bazal metabolizma üze­rinde de önemli etkileri vardır. Elektrolit ve su dengesi üzerinde de etkilidir.

Erkek cinsel fonksiyonunu kontrol eden en önemli hormonlar ön hipofiz bezinden sal­gılanan follikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinleştirici hormon (LH)'dur.