Kadin Cinsel Organi Kadin Cinsel Organlari

Kadın Cinsel Organı, Kadın Cinsel Organları

Kadınların Cinsel organı yumurtalıklar, fallop tüpleri rahim ve vajinadır. Üreme yeteneği yumurtalıkların yumurta yapmasıyla başlar. Her aylık kanamalar arası dönemin or tasında bir yumurta yumurtalıklarda olgunlaşarak rahime doğru ilerler. Bu dönemde rahim kendisini gebeliğe hazırlayan değişiklikler gösterir. Eğer yumurta spermle karşılaşarak döl­lenirse rahime yerleşerek gebelik olayı başlar. Eğer bu döllenme olmazsa dökülen rahim içi epitel ve kanla birlikte atılır. Buna adet kanaması denir.

Kadınlarda da hipotalamustan salınan serbestleştirici faktörler, ön hipofizin follikül uyana hormonu ve luteinleştirici hormonu, yumurtalıklardan salgılanan estrojen veprogesteron hormonları cinsel etkinliği düzenler. Hormon salgılanması sabit bir düzeyde olmaz. Döngüsel değişiklikler gösterir bu döngüsel değişiklikler sonucunda kadınların aylık kana­maları meydana gelir. Bu döngü genellikle 28 günde bir tekrarlanır. Her 28 gündebir hipofi­zin gonadotropik hormonlan yeni folliküllerin büyüyerek yumurta olgunlaşmasını sağlar. Folliküllerin büyümesi döneminde estrojen salgılanır. Ovulasyondan sonra follikül korpus luteum denilen hale gelir ve progesteron ve estrojen hormonları salgılar. Daha sonra korpus luteum dejenere olur, estrojen ve progesteron hormon salgılanması giderek azalır ve adet kanaması başlar.

Estrojen ve progesteronlann bu döngüsel salgılanması, önce rahim içini döşeyen ve endometrium denilen tabakanın hücre sayısı bakımından artmasına, salgısal özellik kazanması­na, damardan zengin hale gelmesine daha sonra dökülmesine ve rahimden dışarı atılmasına neden olur. Rahimden kanla birlikte endometrium kalıntılarının ve döllenmemiş yumurta­nın atılması menstrüasyon, aybaşı kanaması ya da adet kanaması olarak adlandırılmaktadır.

Menopoz

Ortalama 45-50 yaş civarında kadınlarda cinsel döngü düzensiz hale gelir. Çoğunda ar­tık yumurta olgunlaşması görülmez. Giderek adet kanamaları azalır ve kesilir. Bu duruma menapoz denir. Menapozda; ortaya çıkan bazı hormonal eksikliklerin fizyolojik etkilerinin yanı sıra bir takım psikolojik rahatsızlıklar da görülebilir.