Kadin Dogum Gebelik Bilgileri

Gebelik ve Kadın, Kadın Doğum Gebelik

Spermler kadının üreme yollarında 24-72 saat canlı kalabilir. Bu spermlerden birisi yu­murtaya ulaştığında yumurta döllenir ve çevresinde başka spermin etkilememesini engelle­yen bir yapı oluşur. Erkek sperminin baş bölümünde bulunan pronükleus bölümü şişer ve kadın pronukleusları ile birlikte yeni doğacak canlının kromozomlarını tamamlarlar. İnsan­da 23 tek kromozom erkekten 23 tek kromozomda kadından gelerek insanının normal kro­mozom sayısı olan 46 kromozom (23 çift) oluşur.

Yumurta yumurtalıklarda yapıldığında doğrudan periton boşluğuna atılır. Periton boş­luğundan fallop tüpleri aracılığı ile alınır ve rahime doğru ilerlemeye başlar. Döllenmiş yu­murtanın rahim içerisine yerleşmesi yumurtanın atılmasından sonra 7-8 günlerdedir. Kendi­sini gebeliğe hazırlamış olan rahim besin maddeleri ve kan bakımından zengindir ve yumur­tanın tutunarak gebelik olayının sürmesini sağlayacak bir yapı kazanmıştır. Giderek plasenta gelişir ve artık gelişen yavru anne ile kendi arasındaki madde alışverişini plasenta aracılığı ile yapar. Plasenta hem progesteron hem de estrojen salgılar. Estrojen rahimin ve memele­rin büyümesini ve gelişmesini, meme dokusunun gelişmesini, kadın dış genital organlarının gelişmesini sağlar. Değişik pelvis bağlarını gevşeterek doğuma hazırlar.

Progesteron ise rahim içerisinde desidua hücrelerinin gelişmesini, erken dönemde emb­riyonunun beslenmesini ve gelişmesini sağlar. Gebe rahimin kasılmasını önler. Döllenme olayından sonra yeniden yumurta yapılmasını engeller. Memelerin süt vermeye hazırlanma­sını sağlar. Annenin vücudunda önemli fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle hekimler insanları kadın erkek ve gebe olarak üçe ayırırlar. Çünkü gebelikte bütün vücut fiz­yolojisi değişikliğe uğrar. Kalp debisi, kan hacmi artar. Metabolizma artar. Annenin soluk alışları derinleşir ve annenin kullandığı oksijen miktarı artar. Bütün bu değişiklikler gebeli­ğin anne için özel bir durum olmasını sağlar.

Gebeliğin ilk aylarında gebelik bulantıları veya sabah bulantıları denilen bulantı ve kus­ma olabilir. şekilde bu kusmalar görülebilir. Nedeni tam bilinememektedir. Hormonal değişiklikler
açıklanır.

Gebelikte kan basıncının artması, böbreklerden protein, kaçırma havalelerle belirgin tehlikeli bir durum vardır. Düzenli gebe izlemeleri bunun erken dönemde tanınmasını ve tedavisini sağlar. Anne ve bebek hayatı bakımından önemlidir. Sağlık ocaklarınca yapılan ebe ziyaretleri ve gebe takipleri bu gibi durumları önleyerek birçok annenin zamanında tedavisi
sağlamak içindir.

Progesteron ve östrojen hormonları gebeliğin yedinci ayına kadar yüksek düzeyde salgılanırken ostrojen bu aylardan başlayarak daha fazla salgılanmaya başlar. bu hormon rahmin kasılmasını kolaylaştırıcı bir hormondur. Gebeliğin ilk aylarında bile rahminde braxton hicks kasılmaları denen kasılmalar olur. Bunlar zayıf dalgalardır. Gebeliğin sonlarına doğru kuvvetlenir, rahmin boşalmasını doğum olayını sağlayan dalgalar oluşur.