Alerjik Reaksiyonlar: Oksuruk ve Nezle

Alerjik Reaksiyonlar: Hapşırık, Nezle ve Diğerleri

Alerjik Öksürük ve Nezle


Her an, hatta şu satırları okurken bile, bakterilerin, virüsle­rin ve diğer zararlı mikroskobik canlıların saldırısı altında­sınız. Bunlar derinizden içeriye süzülerek kötü emellerine ulaş­maya çalışırlar. Bütün aradıkları burun, ağız, kulak ve hatta par-mağınızdaki küçük bir kesik gibi sızmaya uygun bir deliktir.

Kurtuluş yolunun hemen bir duş almak olduğunu sanıyor­sanız yanılıyorsunuz. Vücudunuzun bağışıklık sistemi gün bo­yunca saldırganları bulmak, yakaladıklarını zarar vermelerine fırsat tanımadan saf dışı bırakmak için var gücüyle çalışır. Ara sıra bir nezle ya da grip virüsü savunma duvarını aşarak vücu­dunuzda boy gösterme fırsatı bulsa da, bağışıklık sisteminizde bir şeyler ciddi biçimde yanlış gitmiyorsa, bu istila girişimleri çoğu zaman denetim altında kalır.

Vücudumuzu savunan mekanizmalar dehşetengiz olmakla birlikte bazen büyük yanılgılara düşer. Kötülerle mücadelede önce vurup sonra sorma hatasıdır bu. İşte böyle bir hata, alerji­yi doğurur. Yabancı bir protein vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi onu düşman ilan edip topyekûn saldırıya geçince, so­nuçlar kendini göstermeye başlar. Burnunuz akar, gözleriniz yaşarır, hışıltılı solumaya başlarsınız. Bazen karnınız ağrır. Çok şiddetli vakalarda soluk alamaz duruma bile gelebilirsiniz.

Bütün bu hengamenin nedeni, ufacık, masum bir küf spo­ru ya da polenden başka bir şey olmayabilir. Bu tanecik üstü­ne konacağı yumuşak bir yer arayarak havada yavaşça süzü­lür. Ve derken vücudunuzun katil bağışıklık hücreleri tam ta­kım saldırıya geçer. Böylesine büyük bir nafile çabanın fatu­rası da büyük olur.

Bu bölümde alerjik tepkilerin tam olarak nasıl ortaya çıktı­ğını açıklayacak, bağışıklık sistemine daha yakından bakarak yapılan hazırlıkların neye mal olduğunu ortaya koyacağız. Alerjileri tetikleme olasılığı en yüksek etkenleri belirtecek, derinizi etkileyenlerden sinüslerinizi tıkayanlara kadar alerji çeşitlerine kısaca değineceğiz.

Sonraki bölümlerde ise alerjileri engelleme yolları yer alı­yor. Hapşırmaya, burun çekmeye bir son verebilir, yıllardır sü­rüyor olsalar bile alerji sorunlarınızı hekiminizin yardımıyla giderebilirsiniz. Size deneyebileceğiniz çok sayıda seçenek sunacağız. Bunlar yastıklarınızı ya da elektrik süpürgenizi de­ğiştirmekten, şikâyetlerinizi azaltabilecek yeni alerji ilaçlarını kullanmanıza kadar uzanıyor.