Mevsimsel Olmayan Alerji Nedenleri

Mevsimsel Olmayan Alerji Nedenleri

Alerjik nezle sizi her yıl yalnız birkaç hafta sıkıntıya sokuyor­sa, durumunuz o kadar da kötü sayılmaz. Burun çekmeler ve hapşırıklar sürerken, ilgili polen azaldıkça kurtuluşun yaklaş­tığı düşüncesinden destek alabilirsiniz. Birçok kişide ise ha­vayla taşınan alerjenler yıl boyunca sorun yaratır. Çünkü geli­şen süreçler yalnız polenlerle sınırlı değildir. Başka bazı yay­gın bulunan maddeler de alerjik tepkilere yol açabilir ve bun­ların varlığı hiç eksik olmaz. Bu yolla edinilen nezleye tıp di­linde pereniyal (mevsimsel olmayan) alerjik rinit denir.

Böyle bir soruna yol açan en yaygın zararlı maddelerden bazıları şunlardır:
Toz. Çalışma odanızdaki kitaplığın arkası en son ne zaman temizlendi? Evin bir köşesine toz yumaklarının gizlenmesi, bunların da alerjik tepkilere yol açacak tehlikelerle dolu olma­sı muhtemeldir.

Tozların yarattığı en büyük sorun içindeki akarlardır. Akar­lar* örümcek, uyuzböceği ve kenelerle birlikte örümceğimsi­ler grubunu oluştururlar. Çarşaflarda, koltuk takımlarında, toz halindeki kendi artıkları arasında yaşarlar. Mikroskop altında kambur, testere dişli, sekiz bacaklı, insanı hap diye yutuverecek bir canavar gibi görünürler.

Tam anlamıyla—ve biraz iğrendirici olsa da—bu hayvan­ların ne yaptığına gelelim. Toz akarları insanların ve hayvan­ların vücudundan gün boyu pul pul dökülen deri parçalarını yiyerek yaşar. Bu gerçekten yararlı bir iştir. Akarlar olmasa burnumuza kadar deriye batardık. Bazı kişilerde alerjiye yol açan bu hayvanların kendisi değil, atıklarıdır. Akarların yiye­ceklerini sindirdikten sonra dışarı attıkları proteinleri bazen solunum yoluyla içimize çekeriz. Yaklaşık her 10 kişiden l'i toz akarlarının bu atık ürünlerine duyarlılık göstermekte, as­tımlı çocukların yaklaşık yüzde 80'i aynı maddelerden etki­lenmektedir.

Ortalama bir evde milyonlarca toz akarı bulunur. Bilinen en yüksek akar yoğunluğu bir gram tozda 18.875'tir. Her akar bir ay kadar yaşar ve günde 10-20 atık taneciği çıkarır. İnsanların oturduğu ya da yattığı her yerde, yatakta, kanepede, halıda, otomobil koltuğunda ve hatta giysilerde akarları bulabilirsiniz.

Küf. Kuytu ve sıcak yerleri olan evlerde muhtemelen küf de vardır. Toz akarlarında olduğu gibi küfün de kendisi alerjik tepkilere yol açmaz. Asıl sorun küfün üremek için oluşturdu­ğu sporlardır. Oluştuğu yerlerden salman sporlar evin içinde uçuşur. Havalandırma delikleri, vantilatörler ve sızıntıya açık elektrik süpürgeleri bu hareketliliğe katkıda bulunur. Sporları solunumla vücudumuza aldığımızda, bağışıklık sistemi korun­maya geçerek klasik alerji belirtilerine yol açar.

Kıl-deri. Ev hayvanlarının deri döküntülerindeki proteinler yaygın ev içi alerji tetikleyicileridir. Dillerinin pek temiz oldu­ğu yolundaki yaygın kanıya karşın, başta kedi olmak üzere bu hayvanların tükürükleri de sorunlara neden olabilir.