Apandisit Nedir Apandisit Agrisi

Apandisit Nedir, Apandisit Ağrısı ve Mide Karın Ağrısı

Apandisit apandis adı verilen ince bağırsağın son bölümündeki körbağırsak denen kısmın ucundaki yapının iltihabıdır. Apandisit her yaşta görülebilir. Ama en sık görüldüğü yaşlar 10-30 yaş arasıdır. Çocuklarda en sık görülen acil ameliyat nedenidir.

İltihabın gelişmesi ile önce kunt, orta derecede ve sürekli bir ağrı başlar. Ağrı önce 3-5 saatlik bir süre için göbek çevresinde hissedilir. Daha sonra karnın sağ alt bölgesinde sabitleşir. Bu bölgenin elle muayenesinde aşırı hassasiyet gözlenir. Karın duvarı sertleşmiştir. Hafif ateş vardır.

iltihabın ilerlemesi ve apandisin patlaması bütün karını saran şiddetli ağrılara yol açar. Ani olarak gelişen ve karnın sağ alt köşesini tutan şiddetli ağrılarda ilk akla gelmesi gereken neden apandisit olmalıdır. Bu gibi durumlarda ağrı kesici verilmesi son derece tehlikelidir. Ağrı kesici verilmeden önce tanı konması ve hastaya gerekli diğer girişimlerde bulunulması gerekir. Aksi halde iltihaplanan apandis patlar ve iltihap bütün karına oradan da bütün vücuda yayılabilir.

Apandisitin standart tedavisi ameliyattır. Günümüzde pek çok merkezde apan­disit için laparoskopik yolla kapalı ameliyat uygulanmaktadır.