Safra Kesesi Hastaligi ve Agrisi

Safra Kesesi Hastalığı ve Safra Kesesi Ağrısı

Safra yollarının ani olarak taşa bağlı olarak tıkanması, safra kesesinin iltihapları veya taşı karnın sağ üst dörtte birinde ve göbekte şiddetli batma tarzında ağrılara yol açar. Bu ağrı sırta ve sağ omuza yayılabilir.

Özellikle orta yaştaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Ağrının yanı sıra bulantı ve kusma vardır. Safra kesesi ilti­habında hafif ateş yükselmesi görülebilir. Belirgin hazım­sızlık vardır.

Safra taşlarının safra yollarını tıkaması ile ağrının yanı sıra ani sarılık gelişebilir, idrar rengi koyulaşır. Dışkının rengi açılır. Bu gibi durumlarda hastanın acil olarak ameliyata alınması gerekir. Safra taşı veya ilti­habının tedavisi genellikle cerrahidir. Safra kesesi operasyonları artık hemen hemen her zaman kapalı yöntemle, laparoskopik olarak yapılmaktadır. Bazı hastalarda safra kesesi alındıktan sonra da ağrı ve hazımsızlık devam eder. Özellikle yemek yedikten sonra bulantı, kusma ile birlikte ağrı baş gösterir. Ameliyat bölgesinde bastırmakla hassasiyet vardır. Ağrı aynı safra kesesi varmış gibi devam eder. Bazı hastalar safra kesesinin alınmadığı kuşkusuna kapılabilir­ler. Nedeni tam belli olmayan bu ağrı hecmeler halinde sürer. Kadınlarda daha sık görülür.