Diyabetik Noropati

Şeker Hastalığına Bağlı Ağrı (Diyabetik Nöropati)

Halk arasında "Şeker Hastalığı" olarak bilinen, kan şekerinin yüksekliğiyle karakterize olan "Diyabet" hastalığında diyabetik nöropati şeklinde isim­lendirilen bir tablo gelişir. Diyabetik nöropati, diyabetik hastalarda görülen bir tür sinir hasarıdır. Bu hasar sinirlerin vücudun çeşitli bölümlerinden beyine mesaj taşıma yeteneklerini azaltır.

Diyabetik nöropati vücutta şu durumlara yol açar:
Vücudun çeşitli bölgelerinde his ve kuvvet kaybı,
Kalbin vücudun ihtiyacı olan kanı pompalamasında yetersizlik,
Bağırsakların besinleri sindirme yeteneğinde azalma,
Erkeklerde sertleşme sorunu.

Uzun süredir diyabeti olan kişilerde sinir hasarı oluşur. Kan şekerlerini normal sınırlarda tutmayan/tutamayan kişiler daha sık olarak diyabetik nöropatiye yakalanırlar. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Diyabetik nöropatiden kaçınmak için en önemli nokta kan şekerinin kontrol altında tutulması ve normal sınırlarda kalmasının sağlanmasıdır. Sağlıklı beslenmek, yüksek yağ ya da şeker içeriği olan gıdalardan uzak durmak şarttır. Aşırı kiloların verilmesi de diyabetin kontrol altına alınması ve diyabetik nöropati oluşumunun önlenmesi için çok önemlidir. Düzenli egzersiz ve ilaçların düzenli kullanımı tüm bunlar için yardımcı olacaktır.

Diabetik nöropatinin belirtileri

Ayaklarda ve ayak parmaklarında hissizlik-uyuşukluk diyabetik nöropati bul­gusu olabilir. Bu hissizlik nedeniyle diyabetik nöropati hastaları küçük kesileri ve travmaları hissetmeyebilirler. Özellikle şu bulguların bulunması diyabetik nöropatiyi düşündürür:
Ayaklarda yanıcı tarzda, özellikle geceleri artan ağrı. Termografîyle ayaklarda dolaşım bozukluğu gösterilebilir.
Düşmeye neden olabilecek baş dönmesi
İshal ve kabızlık
Erkeklerde sertleşme kusuru

Diyabetik nöropati ağrısının dindirilmesi

ilk adım ağrı kesici etkisi olan çeşitli ilaçların kullanılmasıdır, ilaç tedavisiyle yeterli ağrı kesilmesi sağlanamayan hastalara çeşitli sinir blokları uygulanabilir. Bunlar içinde özellikle etkili olanları da vücudun istemsiz yapılan çeşitli işlev­lerini kontrol eden ve ağrı iletiminde önemli rol oynayan sempatik sinir sistem­inin blokajıdır.