Eritema Multiforme Nedir

Eritema Multiforme Nedir

Birçok antijenik uyarana cevap olarak dermo-epidermal birleşkede hasar­la sonuçlanan deri ve mukozaların akut ve kısa süreli bir yangısal reaksi­yonudur.

Klinik özellikler, Eritema Multiforme Major

Lezyonlar halka veya nokta şeklinde olabilen ve su toplayabilen kırmızı-morumsu renkte papüller şeklindedir. Yüz ve üst ekstremiteler genellikle tutulur, yanak mukozası tutulumu ağır hastalarda sık görülür. En ağır hastalarda ise önemli sistemik bir rahatsızlık mevcut­tur. Ağır hastalarda ağzın ön kısmı çok etkilenmiştir. Konjonktiva ve genital bölge nadiren etkilenir. Hastalık akut olarak başlar ve genel­likle 2 haftadan az sürer ama yeni lezyonlar sadece ilk birkaç günde çıkar.

Etiyoloji ve Patoloji

Hastalık herpes simpleks, orf, koksidioidomikoz ve histoplazmoz gibi en­feksiyonlar, piroksikam, indometasin ve diğer non-steroidal antiinflama­tuar ajanlar, sulfonamidler ve tiazid grubu diüretikler tarafından tetiklene-bilir. Hastaların bir kısmında belli bir sebep olmadan da orta­ya çıkabilir.
Mononüklear yangısal hücreler, dermoepidermal birleşkede birikir ve epidermis altında sıvı toplanır.

Eritema Multiforme Tedavisi

Hastalık kendiliğinden geçebilir ve semptomatik tedavi yeterlidir. Ciddi sistemik rahatsızlıklar olduğunda sistemik steroidler verilebilir.