Kalp Yetersizligi Nedir

Kalp Yetersizliği Nedir

Hocam, yakınlarımızdan sıklıkla duyuyoruz kalp ye­tersizliği diye. Kalbin yetersiz olması nedir?

Kalp, kas dokusundan yapılmış, vücudun organlarına kan pompalayan bir organ. Kalp kasılma gücünün azalma­sı, bozulması nedeniyle bunu yeterli olarak yapamazsa, bu­na kalp yetersizliği diyoruz. Bu durum kalp damarlarının enfarktüs sonucu tıkanarak kalp kasının hasar görmesi ne­ticesinde, tedavi edilmeyen kapak hastalıkları, tansiyon yüksekliği, kalıtsal veya sonradan gelişen kalp kasının bazı hastalıkları, iltihapları sonucu olabilir. Doğuştan olan delik­ler veya bazı geçişler kalp adalesini yorabilir. Bu gibi sebep­lerle kalp adalesinin gücünün azalıp, pompa görevini yapa­maması sonucu oluşan duruma kalp yetersizliği diyoruz.

Kalp yetersizliği kendini nasıl gösterir? Akut Kalp Yetmezliği

Harekette veya istirahatte nefes darlığı, yorgunluk, ayak bileklerinde veya bacaklarda şişme, çarpıntı, öksü­rük gibi belirtileri oluyor. Ağrı da olabilir; ama damar has­talığına göre çok daha azdır.

Başka hastalıkların belirtilerine de benziyor. Başka hastalıklarla karıştırıldığı oluyor mu?

Doğru, kansızlık, akciğer hastalığı, bazı hormon hasta­lıkları da nefes darlığına sebep olabilir.

Tanı yöntemlerini soracaktım şimdi...

Ekokardiyografi, yani ultrasonla kalp adalesinin çalış­masını, kalp kapaklarının yapısını görebiliyoruz. Göğüs röntgeniyle kalbin büyüyüp büyümediğini anlıyoruz. EKG'de de bazı değişiklikler oluyor, bazı kan incelemeleri de bize yardımcı oluyor.

Kalp yetersizliğinin tedavisi

Tanıyı koydunuz. Kalp yetersizliğini nasıl tedavi edi­yorsunuz?

Başta diyet ve ilaç tedavisi. Eğer damar hastalığına bağ­lıysa, kalp adalesine yeterli kan gidemediği için böyle bir durum olmuşsa, damarları balonla açarak veya baypas ameliyatıyla adalenin kanlanmasını sağlıyoruz. Kapak hastalıklarına bağlıysa ve geç kalınmamışsa, kapak değiş­tirme veya tamir ameliyatları yapılabilir. Bazı uygun hasta­larda özel pillerle kasılma desteklenerek tedavi yapılıyor. Bunların hiçbiriyle sonuç alamıyorsa, çok az sayıda has­tada da kalp nakli uygulanabiliyor.

Tedavi sırasında kalp yetersizliğini ilerletecek, düşman tabir ettiğimiz yiyecekler var mı?

Kalp yetersizliği eğer vücutta su toplanması, bacaklar­da şişlikler, çeşitli organlarda su toplanması gibi bir tab­loyla karşımıza gelmişse, tuzdan fakir bir diyet öneriyo­ruz. Damar hastalığına bağlı olarak oluşmuşsa, daha önce konuştuğumuz, doymuş yağlar ve kolesterolden fakir di­yeti tavsiye ediyoruz. Bunun dışında çok özel bir gıda reji­mi yok.

Kalp yetersizliği olan hastalarınıza fiziksel aktivite öne­riyor musunuz? Bu kişilerin sıcaktan, soğuktan, nemden etkilenme oranları nedir? Coğrafya ne kadar etkili?

Fiziksel aktivite öneriyoruz. Şikayetlerin çok fazla oldu­ğu bir dönemde değilse, ilaç tedavisiyle şikayetleri kontrol altına alındıktan sonra hastanın düzenli egzersiz yapması yararlı. Bunun dışında hastanın mutlaka sigarayı bırakma­sı, kilo fazlalılığı varsa, vermesi, alkol almaması, stresten kaçınması, ilaçlarını çok düzenli kullanması, düzenli sağ­lık kontrolünde olması gerekiyor. Hasta aşırı sıcak ve so­ğuktan, nemden kaçınmalı.
Kalp yetersizliği olan hastalar, toplumun büyük bir ke­simini oluşturuyor. Birçoğunun iş hayatı var, üretken çağdalar. Seyahatleri oluyor, mesela uçak yolculuğu yapabilir mi bu hastalar?

Yapabilirler, şikayetleri tedaviyle kontrol altındaysa, ra­hatlıkla uçak yolculuğu yapabilirler. Kendi kullandıkları otomobilleriyle uzun yolculuklar önermiyoruz bu hastala­ra. Onun dışında uçak, otobüs ve trenle rahatlıkla yolcu­luk yapabilirler.

Kök hücre nakli

Bundan birkaç sene önce Türkiye'de de tartışıldı. Av­rupa ve Amerika bu konuda aldı başını gitti. Kök hücre nakli, bu hastalar için çözüm olacak mı sizce?

Halen en çok araştırılan konuların başında geliyor kalp yetersizliğinde, kalp adalesine kök hücre enjekte ederek, o adalenin tekrar çalışır hale getirilmesi. Umut verici geliş­meler var, ama henüz çözülemeyen bazı sorunlar da var. Onun için henüz araştırma evresinde bir tedavi. Günlük uygulamamıza girmiş değil