Dezenfeksiyon Dezenfekte Nedir

Dezenfeksiyon Nedir, Sterilizasyon ve Dezenfekte

Dezenfeksiyon, mikropların yok edilmesini sağlar ve hastalık mikroplarının yayılmasını önler. Hastanın vücudu, kullandığı eşyalar ve odası sık sık dezenfekte edilmelidir. Dezenfeksiyon, hastalık süresince yapılan ve hastalıktan sonra yapılan olmak üzere ikiye ayrılır. Dezenfeksiyon maddeleri de fiziksel ve kim­yasal olmak üzere ikiye ayrılabilir.
Fiziksel dezenfekte maddeleri olarak soğuk, kuru, sıcak, güneş ışınları, kaynar su ve buhar sayılabilir.
En önemli kimyasal dezenfekte maddeleri formalin, alkol, kireç, süblime, zefirol ve krezol bileşikleridir.

Seçilecek dezenfekte maddesinin cinsi hastalığa, dezenfek­te edilecek maddelere ve kişilere göre değişir.

Soğuk, bakterileri öldürmez, ama üremelerini engeller. Kuru sıcaklık ise bakterileri ancak 180-200 derece ısıda öldü­rebilir. Güneş ve yapay morötesi ışınlarının mikrop öldürücü özellikleri vardır. Bu nedenle deniz kıyılarmda ve dağlarda hava temizdir. Örneğin, verem mikrobu güneş ışığında 1-3 saat içinde ölür.

Ellerin dezenfeksiyonu için hasta odasında içinde kimyasal dezenfekte maddesi bulunan bir tas ve fırça, hasta odasının önünde de içinde sıcak su bulunan bir tas, sabun ve fırça bu­lunmalıdır. Dezenfekte edildikten sonra elleri bir kâğıt havlu­ya kurulamak uygundur. Bu havlular toparlanarak yakılabi-lir. Hastaya bakan kişi ellerini, dezenfekte etmeden önce yü­züne sürmemelidir. Hastanın kullandığı tabak, çatal, bıçak, ka­şık ve bardak gibi şeyler hastanın odasında sodalı suyla yıkan­malı ve odadan çıkartılmamalıdır. Hastalık geçtikten sonra da bu öteberi kaynatılmalıdır.


Bulaşıcı hastalıkların çoğunda hastanın idrarı, dışkısı ve balgamı da dezenfekte edilmelidir. Bunların üzerine bol mik­tarda kireçkaymağı dökmeli ve iki saat bekletildikten sonra tuvalete boşaltılmalıdır.
Hastanın kullandığı sargı bezi, pamuk, tülbent ve gazlı bez gibi öteberi mutlaka yakılmalı ya da kireç içine atılmalıdır. Hastanın odası her gün krezol bileşikli suyla silinip havalandırılmalıdır.
Hasta iyileştikten, hastaneye kaldırıldıktan ya da öldük­ten sonra odası iyice temizlenip dezenfekte edilmeli ve havalandırılmalıdır.

Bütün eşyaların da teker teker dezenfekte edilmesi gerekir. Yatak ve yorgan çarşaflarının bir süre güneşte bırakıldık­tan sonra kaynatılıp yıkanması uygundur.
Cüzam, çiçek, kolera, veba, zehirli sıtma, poliyomiyelit, tifüs, tifo, paratifo, dizanteri, lekelihumma, şarbon, papağan hastalığı, difteri, kızıl, menenjit, sarılık gibi hastalıklardan son­ra dezenfeksiyona mutlaka önem verilerek mikropların öldü­rülmesi ve yayılmasının önlenmesi gereklidir.