Sismanlik Hastaligi Nedenleri Tedavisi

Şişmanlık Hastalığı, Şişmanlık Nedir, Şişmanlık Hakkında

Derialtı yağdokularının artması nedeniyle or­taya çıkan ve vücuttaki fazla kiloyu oluşturan, doğrudan bes­lenme bozukluğuna bağlanabilen bir metabolizma bozukluğu­dur. Aslında şişmanlığın tek nedeni aşırı yemektir. Genel bir tanımla, şişmanlık, alınan kalori miktarının yakılandan fazla olmasıdır.
Kalıtsal eğilim, kötü beslenme, anormal iştah, ruhsal özel­likler ve hareket azlığı da şişmanlığın nedenleri olabilir.

Şişmanlık Belirtileri: Özellikle sırt, kol ve bacakların üst kesimlerin­de aşırı yağ birikimi, yüzün yuvarlak bir hal alması, ruhsal dengenin ve vücut hareket yeteneğinin düzensizleşmesi, bula­şıcı hastalıklara karşı vücut direncinin azalması, kalp ve dola­şım sistemlerindeki bozukluklar şişmanlık belirtileridir.

Şişmanlık Tedavisi: Genellikle zayıflama, diyet uygulaması ve sporla sağlanmalıdır. Aşırı şişman olan bir kişi yağsız et ve balık, yumurta, meyve, şekersiz unlu maddeler, tuzlu bisküvi yemeli, ama kızartma, yağlı besin maddeleri, ekmek, patates, tatlı ve pastaları yemekten kaçınmalıdır. Şişman olan kişi günde 30-40 gram yağ, 100-120 gram et ya da balık, 80-100 gram karbonhid­rattan fazlasını almamalıdır. Son yıllarda yapılan araştırma­lar, karbonhidratların şişmanlığa neden olduğunu ortaya koy­muştur. Bu araştırmalarda Eskimoların çok bol miktarda yağ yedikleri halde şişmanlamadıkları, buna karşın aynı miktar karbonhidrat alanların, bazal metabolizmaları alınan fazla kar­bonhidratı yakabilecek kapasitede değilse, şişmanladıkları ör­nek olarak gösterilmiştir. Bu nedenle, alınan günlük yiyecek miktarındaki kalorinin düşük düzeyde olmasına dikkat edil­melidir. Ayrıca, bu tür bir diyet zayıflamadan sonra bile kor­kusuz ve tehlikesizce uygulanabilmektedir. Salık verilen bu diyet:

Sabah: Bol yağda kızarmış sosis, (salam, yumurta, böbrek) şekersiz ekmek, tereyağı ve bol miktarda yağlı peynir.

Öğle: Yağlı et, (omlet, sosis), salata, (yeşil sebzeler), bol miktarda elma ve portakal.

Akşam: Sabah ve öğle diyetinin karışımı bir diyet.
Çoğunlukla tatlı içkilerden, reçel ve pastalardan kaçınma­lıdır. İstenildiği kadar su içilebilir ve yağlı gıdalar alınabilir. Böylece bir diyet uygulamasında dikkate alınmış olan asıl ko­nu, şişman kişinin aldığı gıdadaki kaloriyi düşürmektir.
Ayrıca, dokualtı yağ tabakasının birikimini önlemek ama­cıyla vücudun hareketini sağlamalıdır. Bu da ancak sporla mümkün olabilmektedir. Fazla şişman kişilerin mümkün ol­duğu kadar çok yürümeleri gereklidir. Zayıflama gerçekleşme­ye başladıktan sonra da diğer spor hareketleri uygulanmalıdır. Özellikle karın eritici hareketlerin büyük yararı olmaktadır. Dikkat edilecek tek husus, zayıflama sırasında vücudun besin­siz kalmaması ve diyetin düzenli olarak uygulanmasıdır.