Gut Hastaligi Nedir Eklem Hastaligi

Gut Hastalığı Nedir (Eklem Hastalığı)

Gerçek bir eklem hastalığı olan gut, kalıtsal rahatsızlıklar sonucu eklemlerde, özellikle 40-50 yaşlarındaki erkeklerde görülen bir hastalıktır. Fakat menopoz sonrası, kadınlarda da görülebilir. Ürik asit, hücre çekirdeklerinin yıkım ürünü olduğu için, fazla protein alan kişilerde ürik asit oluşumu artar. Genellikle, ürik asit kristalleri idrarla dışarı atılır. Ürenin kana karışması, vücutta fazla miktarda ürik asit oluşumu ya da ürenin böbrekler tarafından yeterli miktarda atılamaması sonucu ürik asit kristalleri eklemlerde birikim yapar ve gut hastalığı ortaya çıkar. Tipik gut hastalığı ge­nellikle ayak başparmağında görülür, ama dizde ve el parmak­larında da rastlanabilir.


Gut Hastalık Belirtileri: Ayak başparmağı ani gelen bir sancı ile kızarır ve hassaslaşır. Parmak parlak kırmızı bir görünüm alır.

Süreci: Ani gelen sancı birkaç gün içinde geçer. Ağrı sıra­sında hafif ateş, iştahsızlık görülebilir, ama hastanın genel sağ­lık durumunda bir değişim olmaz. Birkaç krizden sonra belir­tiler tamamen ortadan kalkmış görünür ve hastalık kronik döneme girer. Tedavi edilmediği takdirde hastalıklı eklem şekilsizleşir ve eklem çevresinde yumrular oluşur.

Gut Hastalığı Tedavisi: Böbreğin ürik asit atımı hızlandırılır. Genel ola­rak proteini az olan bir rejim izlenir. Alkollü içkilerden, ıspa­nak ve çilekten sakınılması gereklidir. Vücutta ürik asit üre­timini azaltıcı ilaç verilebilir, ancak bu ilaç akut krizlere yol açabilir. Ayrıca, ilaç kriz sırasında kullanılmamalıdır.