Buyu Nedir Buyu Neden Yapilir Hakkinda

Büyü Nedir, Büyü Neden Yapılır

Psikiyatri, kişilerin ve sosyal hadiselerin patolojik (anor­mal) olanlarını inceler. Dini hayatın hastalıklı kesimleri de, bu yüzden psikiyatrinin sahasına girmektedir.
Dinî psikopatoloji, gerçekten Müslüman bir hekime ilginç gözlemler verir. Aşırıya kaçılmadıkça, yani dinî sınırlar için­de kalındıkça, ruh sağlığını koruyan, insana huzur ve mutlu­luk veren İslâmiyet; hasta ruhlu kimselerin tatbikatında deği­şik bir çehre ile bize görünür.

Dinsiz bazı doktorlar, bazı dinî yaşama tarzlarını veya inançları, hastalık olarak görme eğilimindedirler. Bir kimse büyüye mi inandı veya cinlerden mi bahsetti, hemen ruh has­tası damgasını vurduklarına defalarca şahit oldum. Hatta daha önce îslâmiyetlen habersiz bir gencin hidayete erip na­maza başlamasını "hastalık" sayan doktora bile rastladım.


Büyü Yapılan Kadın 60 yaşlarındaydı. Gözlerinden korku ifadesi akıyordu ve muayenehanede yüksek sesle anlatıyordu: "Doktor bey, benim kızın kayınvalidesi evliliğine karşı çık­mıştı. Bize soğuktur ve devamlı kavgalıyız bu se­bepten. Geçenlerde bize geldi, ondan sonra bende değişiklikler oldu. Hocalara gittim, 'büyü" dediler."

Dikkat çekicidir. Halen psikiyatrik hastaların çoğu, hocalara müracaat eder. Bu hocaların çoğu -muhlis ve âlim olanlar müstesna- ya birşey bilmeyen para canlısı kimseler veya kötü niyetli insanlardır. Bu konuda da hay­li incelemem oldu. Her gelene "büyü yapılmış" diyerek pa­ra sızdırma yoluna gitmektedirler. Hatta bir arkadaşım, hiçbir şikâyeti olmadığı halde, gittiği birkaç hocanın, ona da aynı şeyi söylediklerini ifade etmişti.

Bu kadıncağız da hoca yoluyla düzelmeyince, bir psi­kiyatri uzmanına götürülür. Meslekdaşımız -dinimizde yapılması ya küfür ya da büyük günah olan- büyü iddiası­nı hezeyan olarak değerlendirir ve hastaya, akıl hastaları­na kullandıkları ilaçlardan ağır dozlarda verir. Kadın, ar­tık ilâçlardan kalkamaz hale gelince bana getirilmişti.

Kadıncağızı iyice dinledikten sonra, bir başka açıdan yaklaşmayı denedim:
"Bakınız, evet size büyü yapılmış olabilir. Fakat sebep ne olursa olsun sinirleriniz zayıflamış. Onları kuvvetlen­dirici ilaçlar almanız lazım. Bu yüzden, verdiğim hapları dikkatle kullanın ve kontrole gelin."

Kadıncağız "büyü yapılmış" dediğinde, kendisi ile alay edilmediğini ve hemen akıl hastası sayılmadığını gö­rünce rahatlamıştı. Bir önceki doktora duymadığı güveni duymuştu. Gerçekten verdiğim ilaçları düzenli olarak kul­landı ve oldukça rahatladı. Artık "Büyüye ne dersin?" diye sorduğumda, "Ben kendi derdimdeyim doktor bey" diyordu.