Tik Nedir Cocuklarda Tik Hastaligi Tedavisi

Tik Nedir, Tik Hastalığı, Çocuklarda Tik Tedavisi

En çok baş ve yüzde görülen, aniden ve kişinin elin­de olmadan yapılan hareketlerdir. Genellikle 6-13 yaş arasında görülmekle beraber, daha sık 6-7 yaşlarında baş­lar ve 12 yaşına doğru sıklığı artır. Yüzdeki bir kas grubu birden kasılır ve gevşer. Bedenin çeşitli bölgelerinde olur.

Kişi isterse bir süre durdurabilir. Uyku da yokdur.

Yüzde: Göz kapağını kırpmak, kaş, alın derisi, burun kanatlarını, dudak, dil, yanak oynatmak veya kıvırmak.
Başta: Başı öne, arkaya eğmek, sallamak, omuz silke­lemek.
Diğer: Yutkunmak, soluk çekmek, öksürmek, hıçkırık, ses çıkarmak, tükürmek, bir söz söylemek...

Tiklerin çoğunun kaynağı ruhî sıkıntılardır. Tik iç ru­hi sıkıntının bir boşalımıdır. Gizli kalmış bir isteğin, sı­kıntının yerine geçmiştir. Çok kez tik, önce yapılan bir ha­reketin, alışkanlığın sonra içe atılıp bastırılmasının dışa dökülüşüdür.

Tikli çocukların ailelerinde, mükemmelcilik tutkusu, aşırı baskı ve sertlik, ailede huzursuzluk ve çocuğa karşı tutumdaki kararsızlık obsede anne ve baba gibi durumlar sıktır. Tikli çocuklar çok kez aşırı hareketli, sıkıntılı, çağı­na göre daha çocuksudur.

Tedavi: Aile ortamı incelenip sakinleştirilmesi ve ço­cukla psikoterapik görüşmeler çok kez yeterlidir. Yarısı da kendiliğinden geçebilir. Obsede kişilik yapısı olan inat­çı olaylarda uzun psikoterapi gerekebilir. Yatıştırıcı ilaçların da faydası olabilir.