Sinuzit Nedir Sinuzit Bas Agrisi Hastaligi

Baş ağrısı ve Sinüzit Hastalığı İlişkisi

Alındaki, gözlerin çevresindeki ve elmacık kemikle­ri üzerindeki ağrıların nedeni, çoğunlukla, sinüzittir. Bu­nunla birlikte, baş ağrılarının başka nedenleri de vardır. Huzursuzluk, sersemlik, hatta uyuklama ile birlikte olan ve bazen unutkanlıkla bağlantısı araştırılan bir baş ağrısı türü daha vardır.
Sinüsler, normal olarak hava ile doludur ve enfeksiyo­na karşı koruyucu olan ince bir zar ile örtülüdür. Sinüsler enfekte olunca ya da zar alerji nedeniyle kalınlaşınca, ha­va sinüslerden içeriye ve dışarıya serbestçe girip çıkamaz. Cerahat birikmesi ya da mukozanın kalınlaşmasıyla bir­likte polip oluşması sonunda, sinüs duvarında dışa doğru bir basınç olur ve baş ağrısı yapabilir.

Bazen baş ağrısız sinüzitler olabileceği unutulmama­lıdır. Baş ağrısı olmuyor diye enfeksiyon yoktur sanma­yın.

Frontal sinüslerin enfeksiyonlarında, daha çok sabah­ları ortaya çıkıp gün sonuna doğru azalma eğilimi göste­ren bir baş ağrısı olabilir. Burnun her iki yanındaki antrumlann (kemikiçi boşluklarının) enfeksiyonlarında ise bunun tersi olabilir. Sinüs enfeksiyonu bulunup bulunma­dığı üzerinde uzun uzun kararsızlıklara gerek yoktur. Si­nüslerin röntgen filmleri ve burnun görünüşü, doktorun kesin teşhisi koymasına yardıma olabilir.

Sinüsleri yıkamak, güvenli bir yöntem midir?

Bir sinüs cerahatla dolunca, içindekiler boşaltılmalı ya da yıkanmalıdır. Vücudun herhangi bir yerinde enfek­siyon olduğunda yapılan da, aynen budur. Cerahatle dol­muş bir vücut boşluğu mutlaka boşaltılmalıdır.

Bir sinüs bir kez yıkandı diye her zaman yıkanması gerektiğine inanmak, tümüyle yanlıştır. Böyle bir düşün­ce, bilgisizlikten ileri gelir. Kuşkusuz, bir sinüsün yıkan­ması ve içindeki cerahatin boşaltılması, temeldeki nede­nin bütünüyle yok edilmiş olması demek değildir. Cerahat yeniden oluşursa, sinüsler sağlığa kavuşuncaya dek, tekrar tekrar yıkanmalıdır.

Sinüslere ağrısız bir lavaj yapılıp sonra içeriye, enfek­siyonlara karşı antibiyotik solüsyonları doldurulabilir. İlerlemiş sinüziti tedavi etmek için, ağızdan alınan antibi­yotikler, az miktarda burun damlaları ve buğu tedavileri ideal bir kombinasyondur.

Akut enfeksiyon azaldığında çok kişi altta yatan kro­nik enfeksiyona karşı bir süre daha tedavi olması gerekti­ğini anlayamaz.