Nezle Hastaligi Nedir Nezle Tedavisi Korunma

Nezle Hastalığı, Bebeklerde Nezle Tedavisi ve Korunma Kurtulma

Nezle nedir; toplumda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Nezle olan kişide günde en az bir saat devam eden bu­run akıntısı tıkanık veya aksırık nömetleri olur. Nezlenin en sık sebepleri, alerjiler ve gribal enfeksiyonlardır. Bunla­rın dışında da nezle yapan bir çok etken vardır.

Alerjik nezle toplumun yaklaşık yüzde 20'sinde aktif olarak görülen ve belli ölçüde para ve insan-gücü kaybına yol açan bir rahatsızlıktır. Alerjik nezleden sorumlu aler­jin çeşitleri, kişiden kişiye değişir. Pollen alerjisi olan bir kişide, bu ağaçların veya çayır türünün havaya pollen yayma zamanına uygun olarak, ilk veya sonbaharda nezle belirtileri olurken, mantar sporlarına karşı alerji belirtile­ri kışın veya diğer mevsimlerde de görülebilir. Ev tozu ve toz akarcıklarına veya evcil hayvanlara karşı alerjiler, yıl boyunca nezle yapabilirler.


Alerjik nezle tedavisinde kromolin ve kortizon içeren ve lokal olarak buruna tatbik edilebilen ilaçlar bugün yay­gın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca deri testleri ile nezle­ye yol açan alerjenler tespit edildikten sonra, uygun doz ve sürede aşı uygulayarak hiposensitizasyon (duyarsızlaş­tırma) tedavisi yapılabilir.

Enfeksiyonlara bağlı nezle, birkaç şekilde görülebilir. Bunlardan biri virüslerde meydana gelen gripal enfeksi­yonlardır. Gripal enfeksiyonlar, kişiyi tepeden tırnağa ra­hatsız etmesi ile kolaylıkla alerjik nezleden ayırt edilebi­lir. Kışın özellikle kapalı ve havalandırmanın az olduğu yerlerde kişiden kişiye yayılabilir. Henüz virütik nezlenin başarılı bir tedavisi yoktur. Ancak ateş düşürücü veya ağ­rı kesici ilaçlarla istirahat ve uygun beslenme ile ortalama 1 hafta sonra kendiliğinden geçer. Grip için antibiyotik kullanılması KARACİĞER VE BÖBREKLERİ GEREKSİZ yere yorması ve vücut için gerekli bazı bakterileri de öldü­rerek bağışıklık sistemindeki dengeyi bozması sebebiyle hem gereksiz hem de mahzurludur.

Nezle bazen bir sinüzit belirtisi olarak da görülebilir. Sinüziti olan şahıslarda sık sık burun tıkanıklığı ve akıntı olur. Bu akıntının genellikle iltihabi bir görünümü vardır. Sinüzit, rinoskop ve röntgen ile teşhis edildikten sonra te­davisi yapılmalıdır.

Buruna ait bazı anatomik bozukluklar; tümöral teşek­küller, polipler, eğrilikler ve adenoid büyümeler de nezle­ye yol açabilirler. Özellikle burun tıkanmasının hakim ol­duğu bu kişilerde, akıntı ve aksırık nöbetleri de olabilir ve alerjik nezleyi andırabilir. Bu bakımdan rinoskopik mua­yene önemlidir.

Gebelik sırasında özellikle östrojen hormonu, bazı du­rumlarda doğum sonrasında birkaç ay devam edebilen nezleye sebep olur. Nezle yapan diğer bir endokronolojik durum da hipotiroidizmdir. Guatr'a bağlı olarak görül­mektedir.

Nezleyim. Hangi antibiyotiği kullanmamı tav­siye edersiniz?

Günümüzde hemen hemen her hastalıkta, en ufak soğuk alınganlığında bile bol bol antibiyotik kullanmak bir alışkanlık haline gelmiştir. Pek çok doktor reçetesinde, evde ilaç dolabında antibiyotik mevcuttur. Dahası ilaç tü­ketiminde antibiyotiğin önemli payı vardır. Acaba bu ka­dar bol ve gelişigüzel antibiyotik kullanımı yarar yerine zarar verebilir mi? Yan etkileri konusunda yeterince bilgi­li miyiz? Sorumsuz antibiyotik tüketimi ilerde ne gibi problemlere yol açabilir? Bütün bu sorulara olumlu cevap vermek zordur.

Her antibiyotik mikroorganizmaların her çeşidine etkili değildir. Antibiyotikler genelde bazı bakteri türlerine etkilidir. Virüslere, mantarlara tesir etmez. Bu sebeple gelişigüzel kullanılmaz. Muhtemel etkene karşı seçilebile­cek antibiyotikler vardır, fakat antibiyogram yapılarak antibiyotik seçimi en uygun yoldur. Bu yapılmaz ise has­tanın iyileşememe ihtimali kadar bakterinin direnci ka­zanması da söz konusudur.
Tavsiyemiz hekim önermedikçe antibiyotik kullanıl­mamasıdır. Yoksa pek çok risklerle karşılaşılabilinir.