Ask ve Seks Hayatinda Aids

Aşk ve Cinsel Hayatta Aids Tehlikesi

1985'de Spiegel dergisinde yayınlanan bir ya­zıda Robert Gallo "AİDS'in kökeninde seks vardır" diyordu. 1987'de Stern dergisinin ger­çekleştirdiği büyük bir anket AİDS'in geniş bir kesimin cinsel alışkanlıklarını değiştirdiğini gösteriyordu. Genel eğilim seksten vazgeçme şeklindeydi. Görüşmeler, bu hastalığın kişiler­de büyük bir korku ve bilgi edinme isteği do­ğurduğunu ortaya koyuyordu. Ne tehlikelidir? Nasıl korunulur? Pek çok insanın cinsel so­runlarını danışabilecekleri biri yok. Evli kadın­lar eşlerinin başkalarıyla ilişkisi olabileceğin­den ve bu yolla kendilerine bulaşma olacağın­dan kuşku duyuyorlar. Alışılmamış ön seviş­me yöntemleri olanlar da önüne geçilmez bir korku ve suçluluk duygusu içindeler. Kimseye söz edemiyorlar, çünkü açıklamaları teşhir ol­malarına neden olacak. Gençler kime güvene­bileceklerini bilmiyorlar. Ama hepsi korunmak için öğrenmek zorundalar: En iyisi sadakatli bir aşk, ya da prezervatifle güvenli seks. AİDS seks konusunda gizli kalmış, sözü pek edilmeyen kavramlar hakkında da konuşmamızı ge­rektiriyor. Çünkü AİDS virüsü tabu tanımıyor. Bu nedenle bu bölümde belki bu güne kadar duymadığınız kavramlarla karşılaşacaksınız.

"Safer seks" ne demektir?

Korunmalı seksin İngilizce tanımıdır. Alman­ya'da da İngilizce bu tanım günlük konuşmaya girmiştir.

"Safer seks" ile "Safe seks" arasın­daki ayrım nedir?

AİDS virüsü ile enfekte olma olasılığının çok düşük olduğu bütün cinsel ilişki şekillerine "Safer seks" denilmekte. Bu konuda bir dere­celendirmeye de gidilmiş. Hiç bulaşma tehlike­si olmayan cinsel ilişki "Safe seks" olarak ta­nımlanıyor. Yani riskin az olduğu durumlar "Safer seks", risksiz durumlar "safe seks" ola­rak adlandırılıyor.

Hangi cinsel ilişki yöntemleri "Safer seks" kapsamındadır?

- Kişiye özel prezervatifle vajinal ya da anal cinsel ilişki. Vajinal ilişkide sperm öldürücü kayganlaştırıcı kremden de önlem olarak ya­rarlanmak.
- Fransız usulü-prezervatifle oral cinsel ilişki
- Vajinaya oral temas
- Dil ile öpüşme

Kişinin "Safer seks" yöntemlerini be­nimsediğini, kendini AlDS'den bu yol­la korumak istediğini belirten bit sembol var mıdır?

Evet. Küçük bir çengelli iğneyi gizli ya da açık taşımak kişinin "Safer seks"e açık olduğunun uluslararası sembolüdür. ABD'de ayrıcı homoseksüeller çek kartı for­munda sarı bir kart taşırlar. Üzerinde "Safer seks" yöntemlerinin yazılı olduğu bu kartın amacı korunmanın unutulmamasıdır.

Enfeksiyon tehlikesinden yüzde yüz uzak kalmak istendiğinde hangi tür yakınlaşmalar mümkün? Yani "Safe seks"i hayata geçirmek nedir?

Okşamak, sarılmak, yarasız cilt yüzeylerini öpmek, öpüşmek, yarasız cilde sürtünmek, karşılıklı elle tatmin (mastürbasyon), vibratör gibi seksüel yardımcıların kullanımı. Bu gereç­ler kişiye özel olmalıdır. Dikkat edilecek temel kural enfeksiyonu taşıyan sperm ya da kanın eşin vücuduna, dolaşım sistemine girişini ön­lemektir.

Yanlızca tehlikeli grupta yer alan ki­şilerle (homoseksüel ya da biseksüel erkekler, uyuşturucu bağımlıları, he­mofili hastaları) cinsel ilişki mi tehli­kelidir?

Hayır. Riskli kişilerle cinsel ilişkide bulunmak­tan çok korunmasız davranmak tehlikelidir. "Safer seks" yöntemleriyle korunulmadan, ya­bancı kişilerle yaşanan cinsel ilişki tehlikelidir.

Taşıyıcı kişinin spermi hastalığı bulaştırıcı mıdır?

Evet. Cinsel ilişki sırasında farkına varılama­yacak küçük yaralardan etkenin kan dolaşımı­na karışması halinde enfeksiyonunun bulaş­ma tehlikesi büyüktür.

Petting tehlikeli midir?

Genelde hayır. Ama bu esnada kişinin kanı ya da sperm sıvısı eşinin kanına karışıyorsa teh­like vardır. Örneğin erkek vajina girişini sür­tünme esnasında zedeliyor, daha sonra sperm sıvısı bu yerle temas ediyorsa.

Kendi kendini tatmin (mastürbasyon) bulaşma tehlikesi taşır mı?

Hayır. Burada temas kişinin kendi vücut salgı­ları iledir. İnsanın kendi kendine bulaştırıcı ol­ması söz konusu değildir.

Taşıyıcı eşin vajinasını dille uyarmak bana mikrobu bulaştırır mı?

Bu konuda kesin konuşmak güç. Vajina salgı­sı sperm sıvısına kıyasla daha az bulaştırıcıdır. Ancak vajinada iltihap ya da adet kanama­sı söz konusu ise enfeksiyonu bulaştırıcılık söz konusudur.

Karşılıklı mastürbasyon zararlı mı­dır?

Temelde hayır. Ancak yaralı elle uygulanan masajda bu ele sperm sıvısının bulaşması ile enfeksiyon tehlikesi doğar.

Taşıyıcı kız arkadaşımın vajinasına parmağımın girişi bana mikrobu bu­laştırır mı?

Ancak parmağınızda açık bir yara söz konusu ise.

Vajinanın dille uyarıldığı durumlarda erkeğin kadına enfeksiyon taşıma olasılığı nedir?

Tükrükte çok az mikrop bulunduğundan tehli­ke azdır. Virüslerin vajina mukozası yarasız da olsa vücuda girebileceği hatırlanmalıdır.

Anal bölgenin dille uyarılmasında en­feksiyon tehlikesi nedir?

AİDS tehlikesi söz konusu değildir. Buna kar­şın dikkatli olunmalıdır. Salmonella ishali gibi barsak enfeksiyon hastalığı kapmak çok ko­laydır. Bu sevişme türünde barsak enfeksiyon­larında tipik bulaştırma yolu olan dışkı-el-ağız yolu çok kısalmıştır

Sık sık dille öpüşmenin tehlikesin­den söz ediliyor. Ne derecede tehli­kelidir?

Tehlikenin derecesini tam olarak saptamak mümkün değil. Tükrükte çok az sıklıkta da ol­sa HIV virüsü bulunduğu belirlenmiştir. Ne ka­dar sert davranışlardan kaçınılırsa da dil kü­çük bir yara alabilir ve bu çizik yoluyla virüs kana karışabilir. Ağızdaki taze yaralar, diş etlerindeki kanamaya eğilimli durumlarda da dikkate alınmalıdır.

Dille öpüşme yoluyla bulaşan bir AİDS vak'ası var mıdır?

Dünya üzerinde bugün bu yolla bulaştığı ola­sılığı üzerinde durulan tek bir vak'a vardır.

Tükrüğün virüse zarar verdiği düşü­nülebilir mi?

Evet. ABD'de ki bilimsel bir araştırma bunu kanıtlamıştır. Deney tüpünde yarım saatte tükrük içindeki AİDS virüsü ölmüştür. Bu tür labo­ratuar deneyleri önemli dayanak noktalarıdır, ama sonuçları derhal canlı organizmalara mal edilemez.

Kocam mesleği gereği sık sık yolcu­luk yapıyor. Benim dışımda başka ki­şilerle de birlikte olduğunu zannedi­yorum. Bana mikrop bulaştırmasın­dan endişe etmekteyim. Ne yapabili­rim?

Sorununuzu eşinizle konuşunuz. Yine de kuş­kularınızı gideremiyorsanız eşinizle korunmalı cinsel ilişki ancak sizi bulaşmadan uzak tuta­caktır.

Çocuklarım büyümekteler. Cinsel yönden aktif olabilecekleri yaşlara ulaştılar. AİDS'den nasıl korunmalı­lar?

Bilmek en iyi korunmadır. Korku ve panik ya­ratmadan onlara AİDS hakkındaki her şey an­latılmalıdır. Çocuklar AİDS'in başlıca iki yolla bulaştığını bilmelidirler: Mikrobu taşıyan kanın ya da sperm sıvısının kan dolaşımına karış­masıyla. Daha büyük olanlar bilmelidir ki, bu­gün artık cinsellik tedbirsizce, düşünmeksizin denenemez. Bu çok tehlikeli bir oyun olur. Eş­le AİDS'i, AİDS'e karşı korunmayı konuşacak ölçüde karşılıklı güven yeniden önem kazan­mıştır. Her iki kişi de daha önceki deneyimleri­ni açıklamalıdır. Kişiler birbirleri için ilklerse bir bulaştırma tehlikesi sözkonusu değildir. (Kişi­lerden birine daha önce kan nakli yapılmış ol­ması veya uyuşturucu bağımlısı olma özelliği kural dışıdır).

Birlikte olmayı düşündüğünüz kişinin hastalığı taşımadığı düşüncesindeyseniz, daha kesin sonuca götürecek bir yol izlemelisiniz. Bu kişi sizle birlikte veya kendisi test yaptırmayı ka­bulleniyor mu? Korunmada önemli bir unsur da kişide sorumluluk duygusunun gelişmiş ol­masıdır. Bu aynı zamanda başkalarına karşı da sorumlu davranmayı beraberinde getire­cektir. Ebeveynler gençler arasındaki ilişkilerin cinsel boyutu olabileceği olasılığı üzerinde du­rarak prezervatif ve kullanımı konusunda onları aydınlatmalıdır.

Kadınlar erkeklerle kıyaslandığında daha çok tehlikede midirler?

Evet. Kadınlar için tehlike heteroseksüel er­keklere kıyasla daha yüksektir. Çünkü enfek­siyonu taşıyan sperm aracılığıyla büyük mik­tarlarda virüs vücuda alınmaktadır.

Virüs kadınlara cinsel ilişki sırasında nasıl bulaşır?

Yeni araştırmalar sağlıklı vajina mukozası yo­luyla da AİDS virüsünün alınabileceğini gös­termiştir. Virüs bu hassas zarı geçerek kan dolaşımına karışabilmektedir. Bugüne kadar yalnızca mukozadaki yaraların bulaşmada tehlike yaratacağı düşünülüyordu. Kadınlar homoseksüel erkeklerde olduğu gibi anal ilişki yoluyla (yunan usulü) veya virüsü taşıyan bir erkeğe oral seks uygularken de (feliatio ya da fransız usulü) mikrop kapabilir­ler.

Adet kanaması döneminde cinsel ilişki kadın için daha tehlikeli midir?

Evet. Adet kanaması, tıpkı kanayan bir yara­nın büyük bulaşma tehlikesi meydana getir­mesi gibi AİDS virüsü HIV için önemli bir giriş kapısıdır. Bu nedenle kanamalı dönemde cinsel ilişkide bulunulacaksa ve eşin virüs taşı­madığından emin değilseniz mutlaka prezer­vatif kullanmasını sağlamalısınız.

Virüs taşıyıcısı bir kadınla adet ka­naması olan dönemde cinsel ilişkide bulunmak erkek için de tehlikeli midir?

Evet. Virüs normal vajina salgısına kıyasla ka­namalı dönemde çok daha yoğun olarak bulu­nacağından risk artar. Adet döneminin bir kaç gün öncesinde ve sonrasında da tehlike yük­sektir. Çünkü bu zaman zarfında da küçük ka­namalı salgılar söz konusudur.

Vajinada iltihabi bir durum varsa er­keğin AİDS kapma tehlikesi artar mı? Vagina iltihabı ile AİDS tehlikesi arasındaki ilişki nedir?

Vajinadaki bir iltihapta akyuvarlar enfeksiyonla mücadele için iltihap odağında toplanmışlar­dır. Vajinal iltihaba ait cerahat bu nedenle pek çok bulaştırıcı mikrop taşır. Bu durumdaki ta­şıyıcı bir kadınla prezervatifsiz cinsel ilişki er­kek için son derece tehlikelidir. Vajinadaki ilti­hap erkeğe de bulaşabilir.

Cinsel ilişki sonrası vajinanın yıkan­masının AİDS ile ilişkisi var mıdır?

Hayır. Bu yıkama işlemine güvenilemez. Bu tür yıkamalarda kullanılmak üzere hazırlanmış özel losyonların mukozaya zarar vererek bu­laşma tehlikesini arttırdığı düşünülmektedir.

Sürekli çok sayıda homoseksüelin AİDS'e yakalandığından söz ediliyor. Homoseksüellik nedir?

Aynı cinsten kişiye cinsel anlamda ilgi duymak homoseksüelliktir.

Homoseksüellik ne ölçüde yaygın­dır?

Konuyla ilgili araştırmalar yetişkin erkeklerin yüzde beş ila onunun homoseksüel olduklarını ortaya koymuştur.

Homoseksüellik nereden kaynaklan­maktadır?

Bazı erkeklerin neden yalnızca bir erkeğe, ba­zı kadınların neden yalnızca bir kadına cinsel ilgi uydukları tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu özelliğin kalıtsal olmadığı da bilinmektedir. Kökeninin çocuklukta yaşanan olaylara dayandığı, gençlikte kişiyi homoseksüelliğe yö­nelttiği teorisi de bir varsayımdır.

Homoseksüeller tehlike kaynağı mı­dırlar?

Hayır. Homoseksüellik genelde bir ruhsal bo­zukluğu ifade etmez. Homoseksüeller cinsellik dışındaki alanlarda diğer insanlar gibidirler. Kendileri gibi düşünmeyenler için tehlike oluş­turmazlar.

Travestiler temelde homoseksüel mi­dir?

Hayır. Karşı cinse ait giysileri giymekten hoş­lanan kadın ya da erkeklere bu ad verilir. Bu eğilim temelde homoseksüellikle bağlantılı de­ğildir. Kadınların erkeksi pantalon ve ceket giymeleri sık rastlanılır bir durum olduğundan tepkiyle karşılanmamakta, oysa kadın kılığındaki erkekler derhal göze batmaktadırlar.

Biseksüel ne demektir?

Biseksüeller hem erkek hem de kadınla cinsel ilişkiye girerler. Her iki cinse de ilgi duyarlar.

Yanlız erkekler mi biseksüeldir?

Hayır, bu kavram kadınlar için de geçerlidir.

Ama bugüne kadar biseksüel erkeklerin sayı­sının biseksüel kadınlardan çok olduğu belir­lenmiştir.

Lezbîyenlerin cinsel ilişkileri AİDS açısından daha mı güvenlidir?

Evet. Lezbiyen sevişme yöntemleri olan karşı­lıklı mastürbasyon ve cunnilingus (yalama) yo­luyla bulaşma olmaz. Bir kaç Amerikalı lezbi-yenin yapay döllenmede verilen spermlerle hastalığa yakalandıkları belirlenmiştir. Sado-mazoşist petting yöntemi lezbiyenlerde de ya­ralanmalara yol açarak, kanlarının birbirine karışmasına neden olacağından risklidir. Böy­lelikle kişilerden biri hasta ise kanındaki mikro­bu diğerine bulaştırır.

Prezervatif AİDS'e karşı koruma sağ­lar mı?

Çok büyük ölçüde. Prezervatif kaliteli ise ve doğru kullanılıyorsa AİDS'e karşı büyük korun­ma sağlar. Daha güvenlikli olan yol prezerva­tifle birlikte sperm öldürücü krem ya da "Nono-xinol 9" adlı maddeyi içeren vajinal fitiller kul­lanılmasıdır. Örneğin "Delfen", ya da "Patentex". Nonoxinol 9'un deney tipinde AİDS virü­sünü öldürdüğü belirlenmiştir. Diğer etkili krem ya da fitilleri doktor ya da eczacınız önerebilir.

Kaliteli prezervatiflerin özellikler ne­lerdir?

Prezervatiflerde şu özellikler aranmalıdır: Ambalajlarında üretim veya son kullanım tarihi yer almalıdır.

Prezervatifler en çok üç yıl içinde satılmak kaydıyla üretilirler. Bu süre aşılırsa ince lastik bütünlüğünü kaybeder, bu da koruyuculuğun ortadan kalkması anlamına gelir. Prezervatifler üretim sonrasında elektronik yolla kontrol edilmiş olarak satışa sunulmalı­dırlar. Sağlam, güvenli oluşlarından ancak böyle emin olunulabilir.
Prezervatifler gün ışığından korunacak tarzda ambalajlanmış olmalıdırlar. Işık lastiğin yapısı­nı bozar.

Çıkıntılı, pürüzlü yüzeye sahip prezervatif al­mayınız. Eşinizin vajinası tahriş olabilir. Pre­zervatifi de dikkatsiz kullanıyor iseniz meyda­na gelecek yara size mikrobu bulaştırabilir.

Prezervatiflerin teste tabi tutulmala­rı söz konusu mu?

Evet. Ürün standartları kurumu "test" adlı der­gilerinin Ağustos 1983 sayısında böyle bir tes­ti açıkladı. Bu testte pek çok marka kaliteli ola­rak değerlendirildi: Blausiegel ABC, Blausie-gel Hauchdünn, Fromms Transparent, Lavetra Glyder, R "hauchfein" ve Secura Gold. Yakın bir gelecekte prezervatifler üzerinde EG-DIN ibarelerinin kullanımı gündeme gele­cek. Bu -DİN ibaresini taşıyacak prezervatifler en yüksek kaliteyi ifade edecektir.

İyi kalitede prezervatifler nereden satın alınabilir?

Eczane, parfümeri, süpermarket ile restoran ve umumi tuvaletlerde bulunan prezervatif otomatlarından. Otomatlardaki prezervatifin iyi kalitede olup olmadığına ve ambalajının zede­lenmiş olup olmadığına dikkat edilmelidir. Oto­matlara şişlerle zarar veren, bu arada prezer­vatif ambalajını da birlikte delen, bunu eğlen­ce kabul eden kimseler vardır. Boş ambalaj ışığa tutulduğunda varsa bu küçük delikler farkedilir.

Anal ilişki için özel prezervatifler var mıdır?

Evet. Homoseksüellerin anal ilişkide kullan­maları için oldukça dayanıklı yapıda üretilmiş "Hot Rubbers" denen özel prezervatifler var­dır.

Prezervatif ne zaman kullanılmalıdır?

Ruhsal nedenler gözönünde bulundurularak ön sevişme öncesinde prezervatif yerinde bulunmalıdır. Sevişmeyi doruk noktasında kesin­tiye uğratmamak için bu daha doğru bir yol­dur.

Prezervatif penis tam sertleşmiş hal­deyken mi uygulanır?

Hayır, daha önce Penis kuru olmalıdır.

Prezervatif yerleştirilirken nelere dikkat edilmelidir?

Bu çok ince maddeye tırnakların zarar verme­mesine dikkat edilmelidir. Bazı prezervatifler uç kısımlarında bir rezervuara, depoya sahip­tirler. Bu rezevuara sahip olmayan kondomlar penise yerleştirildiklerinde uç kısmında bir miktar boşluk kalmasına dikkat edilmelidir. Sperm sıvısı boşalma sırasında bu kısma do­lacaktır.

Sperm sıvısı boşaldıktan sonra neye dikkat edilmelidir?

Penis geri çekilirken prezervatif tutulmalıdır. Aksi halde sperm sıvısı prezervatiften dışarı taşacak, korunma gerçekleşmeyecektir.

Hangi kayganlaştırıcılar iyidir?

Yağ içeren maddeler prezervatifle birlikte kul­lanılmamalıdır. Bunlar prezervatifi mikroskopla görülebilecek küçük noktalar şeklinde eriterek korunma görevini bozarlar. Kayganlaştırıcılar suda eriyen maddelerden imal edilmiş olmalı­dır. "Lubricant", "KY", "Femilind" gibi.

Prezervatif iki kez kullanılabilir mi?

Kesinlikle hayır.

Cinsel ilişkide bulunduğum kişi pre­zervatif kullanıyor, aynı zamanda ge­belikten korunmuş sayılır mıyım?

AİDS'e karşı korunma ile gebeliğe karşı ko­runma birbirinden farklıdır. Prezervatif şimdilik sadık bir evlilik veya eş ilişkisi olmayan, seks­ten de vazgeçmek istemeyen kişilerin AİDS'e karşı tek korunma yoludur. İstenmeyen gebe­likleri önlemede prezervatifler örneğin doğum kontrol haplarıyla kıyaslandıklarında güvenilir­likleri açısından ancak üçüncü sırada yer ala­bilmektedir.

Prezervatifle birlikte sperm öldürücü krem kullanmak gebelikten korun­mada etkili midir?

Evet. Bu çift yönlü korunma etkin bir yöntem­dir. Ama yine de doğum kontrol haplarının ye­rini tutacak bir alternatif olduklar söylenemez.

Prezervatif kullanmak istemiyorum. Kendimi korumak için daha başka bir yol yok mu?

Hayır. Prezervatiften vazgeçecekseniz, AİDS mikrobu taşımadığından emin olmadığınız ki­şilerle cinsel ilişkide bulunmaktan da vazgeç­melisiniz.

Diyaframlarda kullanıldığı gibi sperm öldürücü fitillerle, gebeliği önleyici kremler AİDS virüslerine karşı gü­venlik sağlarlar mı?

Tek başına kullanılmaları güvenlik sağlamaz. Sperm öldürücü madde "Nonoxinol 9"un de­ney tüpünde AİDS virüsünü öldürdüğü belirlenmişse de buna tamamen güvenilemez. Vi­rüsün bu madde içinde öleceği sürede vücutta çoktan kana karışmış olabileceği olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Vajinadaki küçük sıyrıklardan hatta sağlıklı vajina mukozasından, adet kanaması sırasındaki cinsel ilişkide virüs vücuda girişi kolaylıkla gerçekleştirebilir. Ayrıca virüs vajinada kan, sperm gibi vücut sıvılarıyla çevrili olduğundan deney tüpüne kıyasla çok daha uzun süre canlı kalabilir. Prezervatifle birlikte kullanıldı­ğında "Nonoxinol 9" içeren vajinal fitil ve kremler iyi, emniyetli bir korunma yöntemidir. Ayrıntılarıyla düşünüldüğünde güvenliksiz yanları da görülür. Bu maddelerin "Nonoxinol 9" u yeterli konsantrasyonda içermeleri gere­kir. "Patentex" fitil ve "Delfen" kremlerde oldu­ğu gibi.

Vajinal fitil ve kremlerde AİDS virü­sünü öldürücü başka maddeler var mıdır?

Evet. Kayganlıştırıcı kremlerin bazılarında di­ğer bir etkili madde olan benzalkonium klorit bulunur. Ama bu tür kremler Almanya'da satıl­mamaktadır.

Yabancı ülkelerde prezervatifle beraber kul­lanmak üzere sperm öldürücü krem arayanlar "Nonoxinol 9" bulamadıklarında, benzalkonium klorit içeren krem bulmaya çalışmalıdırlar. Fransa, İskandinavya ülkeleri, Kanada ve ABD'de bu kremlerden bulmak mümkündür.


Anal ilişkide AİDS virüsünün öldürü­cü etkisinden yararlanmak için pre­zervatifin yanısıra spermisid (sperm öldürücü) kremlerden yararlanılabilir mi?

Hayır. Virüs öldürücü kabul edilen Nonoxinol 9 ve benzalkoniumklorid vajina için önerilen maddelerdir. Bugüne kadar bu maddelerin barsak duvarını tahriş edip etmedikleri, bu yol­la vücuda girerek zararlı etki yapıp yapmadık­ları aydınlatılamamıştır.

Homoseksüellerin anal ilişkisinde her iki kişi için de tehlike aynı büyüklükte midir?

Hayır. Pasif rolde olan kişi enfeksiyonu taşıya­bilecek sperm sıvısını vücuduna aldığından daha çok tehlikededir.

Kısır bir erkek AİDS taşıyıcısı olabilirmi?

Evet. Vazektomi (kısırlaştırma operasyonu) geçirse bile vücudunda AİDS virüsü bulunan kişi yine hastalığı bulaştırıcıdır. Çünkü virüs sadece spermin kendisinde değil, boşalmayı sağlayan prostat salgısında da bulunmaktadır. Kısırlaştırma işlemi ejakülasyonu gerçekleşti­ren bu sıvıyı ortadan kaldırmaz.


Peep Show kabinlerinde yerler ge­nellikle sperm sıvısıyla kirletilmiş durumda. AİDS'le bir ilgisi var mı?

Hayır. Sperm sıvısı açık bir yarayla temas et­miyorsa bulaşma tehlikesi söz konusu ola­maz.

Çok eşliliğin yaşandığı parti ve klüpler ne ölçüde tehlikelidir?

Prezervatif kullanılmadığı takdirde tehlike bü­yüktür. Bu tür yerlerde pek çok fahişe ve ortak enjektör kullanımı ile hastalık etkenini almış uyuşturucu bağımlısı ile karşılaşılır. Bu yerler aracılığıyla hastalık risk gruplarından halkın diğer kesimlerine yayılma gösterir.

Kendim böyle özel bir klüp kurmayı, buraya AİDS testi negatif olmayan kişileri kabul etmemeyi düşünüyo­rum. Bu bir çözüm sayılabilir mi?

Hayır. Bu görünümsel düzeyde kalmış bir ted­bir olur. Kapıda durup gelenlerin test sonuçları tek tek kontrol edilse de sonuç alınmış olmaz. Çünkü negatif test sonucu kişinin son dört ila altı hafta içinde enfeksiyonu alıp almadığını göstermez. Virüs alındıktan ancak dört ila altı hafta sonra kanda antikor oluşur, yani teste yanıt meydana gelir. Bu nedenle kişiye dört ile altı hafta sonra tekrar test uygulamak ve ara­daki zaman zarfında cinsel ilişkide bulunma­mış olmasını sağlamak gerekir ki, bu kimse için mümkün değildir.

Gazetelerde pozitif test sonuçlu kişi, pozitif test sonuçlu eş arıyor ilanları­na rastlıyorum. AİDS taşıyıcısı iki ki­şi hastalık öncesinde olduğu gibi korunmasız cinsel ilişkide bulunabilirler mi?

Hayır. AİDS taşıyıcıları da prezervatif kullan­malıdırlar. Tehlikeli seks sonucu yeni virüsler vücuda girer. Vücuda giren virüs sayısındaki artış, taşıyıcı olan kişinin hastalığa yakalanma şansını arttırır.

Fahişeler resmi kontrole tabiler. Hastalığı bulaştırma tehlikeleri var mıdır?

Evet. Sağlık Bakanlığının bu kişilere uyguladı­ğı antikor testi bulaşmayı izleyerek en erken dört ila altı hafta sonra sonuç verir. Fahişelerle prezervatifsiz cinsel ilişki rus ruletine benzer. Kadın daha önce birlikte olduğu pek çok kişi­den AİDS virüsünü almış olabilir. Kişilerin ko­runmasız böyle bir tehlikeyi nasıl göze alabil­dikleri, güvenliklerinin olmadığı bir durum için nasıl bunca para harcayabildikleri şaşırtıcıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ancak kayıtlı fahişeleri kontrol edebilmektedir. Uyuşturucu sağlamak için gizli fahişelik yapanları kontrol edebilmek mümkün olmamaktadır.

Fahişeler mutlaka prezervatif kullan­dırmalı mıdır?

Kesinlikle. Fahişeler çok sayıda yabancıyla ilişkide bulunduklarından tehlike büyüktür.

Sadomazoşist sevişme alışkanlıkla­rım var. Birlikte olduğum kişinin idra­rınıın ağzıma püskürmesi tehlikeli midir?

Bu yolla bulaşma tehlikesi az olsa bile, bunun enfeksiyon kaynağı olabileceği eşle konuşul­malı, kuşkulu bir durum varsa bu teknik terkedilmelidir.

İç çamaşırı fetişistiyim. Kullanılmış kadın çamaşırları bana hastalığı bu­laştırır mı?

Çamaşırlar kanlı değillerse ve açık yarayla kanlı çamaşırlar temas etmiyorlarsa hayır.