Catlak ve Selulit Hakkinda

Çatlaklara İlişkin Biraz Bilgelik, Çatlak ve Selülit

Kitabın başlığı "Selülite Çözüm" olduğu halde genelde selülit ve çat­lakları beraber kullanırım. Bunun nedeni birçok benzer yönlerinin ol­masıdır. Çatlaklar da dermişte meydana gelen hasarlar sonucu ortaya çıkar. Ancak daha akut bir versiyonudur. Çatlaklar söz konusu oldu­ğunda hasar vücudun uzun bir süre boyunca gerilmiş bir bölümünde meydana gelir. Selülit ile çatlak arasındaki en önemli benzerlik her ikisinde de cilde şeklini veren ve esnek orta katman olan dermişte olu­şan zarardır.


Uzun zaman boyunca gergin tutulmuş lastik bir şerit düşünün. Za­manla esnekliğini kaybeder ve güçsüzleşir. Aynı şey bağdokunuzda da meydana gelir. Bağdokunun bir kısmı hasar görerek kırılgan bir hale geldiğinde sivrilen ve esnekliğini kaybeden kısımları görünür hale gelir.

Büyüme, kilo dalgalanmaları, hamilelik ve çeşitli hastalıklar sonucu dermiş gerildiğinde çatlaklar meydana gelir. Bu olduğunda cilt esnek­liğini kaybeder ve bağ lifler parçalanır, yüzeyde dalgalı bir görüntü oluşur.

Sonuçta meydana gelen enflamasyon cilde rengini veren hücrelere ya­ni melanocytelere hasar verir. Cildin normal rengine göre çatlaklar önce pembe veya kırmızıdan koyu kahverengi izlere ve hatta daha sonra daha belirgin bir mora dönüşebilir. Bu renk, doku gerildikçe da­marların gördüğü zarardan kaynaklanıyor olabilir. Zaman geçtikçe izler düzleşir ve cildinizin normal renginden birkaç ton açık bir renge dönüşür.

Bu pigment eksikliği, zaman içerisinde; olgunlaşmış çatlak izlerine dönüşerek beyaz veya yarı saydam bir hal alır.