Catlak ve Selulit Nedir

Çatlak Nedenleri ve Selülit İçin Bilgiler

Selülit Nedir


Bildiğiniz gibi yağ dokusu vücudun birçok bölgesinde değişen oran­larda bulunur. Öncelikli olarak organlar için koruyucu bir kılıf oluş­turur ve enerji deposu olarak işlev görür. Normal yiyecek alımınızı azalttığınızda; vücudunuz, otomatik olarak depolanmış yağ rezervini yakmaya başlar. Düşük kalori diyetlerinde birçok bölgede yağ atılırken selülit öbekleri olduğu yerde kalır.

Cildin altında bulunan yağ, kasları kaplayan yağdır. Harcayacağınızdan daha fazla kalori al­dığınızda; yağ birikme yapar ve bu yağlar ancak diyet ya da egzersiz yaptığınızda yok olur. Uyguladığınız diyet ya da egzersiz ne olursa olsun, kilo verdiğinizde vücut yağ oranınız düşer fakat ölçülebilir bir selülit oram düşüşü gözlenmez. Burtun nedeni selülite yol açan yağla­rın dermal tabakada hapsolması ve vücudun bu yağları yakıt olarak kullanmamasıdır. Diğer selülit tedavilerinin çoğunun temel sorunu; sadece cilt ve deri altında tabaka oluşturan bağdokulardaki yağları hedef almalarıdır. Bu yaklaşım işe yaramaz; çünkü dermal tabakada­ki yağ normal yağın yanıt verdiği tedavilere aynı şekilde yanıt ver­mez.

Derinin alt tabakasındaki yağ ne yazık ki her zaman yerinde kalacak­tır Ancak iyi haber, her gün uygulayacağınız birkaç basit adım ile on­ları görünmez kılabilirsiniz.

Cildin Katmanları

Stratum corneum (boynuzsu katman) cildin en üst tabakasıdır. Ölü ve ölmekte olan hücrelerin lipid (yağ) bir zar ile bir arada tutulmuş ha­linden meydana gelir. Bu hücreler atıldıkça epidermisin altında yeni hücreler meydana gelir ve üstlerinde ne var ne yoksa iterek ilerler. Stratum corneumun evinizin çatısı olduğunu düşünebilirsiniz. Tıpkı çevresel hasarlara karşı koruma sağlayan bir kılıf gibi.

Canlı epidermis cildin üst tabakasıdır, stratum corneum ile altında bulunan cilt tabakasını birbirine bağlar. Ölmekte olan hücrelerin ihti­va ettikleri su miktarı gitgide azaldıkça stratum corneuma doğru iler­ler. Bu durum güneş ışınları ve diğer çevresel stres gibi yaklaşmakta olan hasar için önemli bir savunma yöntemidir. Dermis vücudun yapı malzemesi olarak bilinen lifli materyaller ve di­ğer maddelerden oluşur. Bir bakıma vücudun geri kalan kısmını tem­sil eden daha küçük bir bölümü denebilir. Kan damarları, sinirler, bağdoku, bezler ve tüy folikülü gibi daha küçük organellerin birleşi­minden meydana gelir. Dermis cildinizin esasını oluşturur. Cilde es­nekliğini verir. Sağlıklı bir dermis sıkı bir cilt olarak sağlıksız bir der­mis ise; sarkma ve kırışıklık olarak kendisini gösterir. Dermis şunlar­dan oluşur:

Glycosaminoglycan (GAG) adı verilen maddeler; su tutma kabiliye­tini geniş ölçüde etkileyen yarı katı maddeler.
Kolajen ve elastin, dermisin iskeletini oluşturur. Dermisin kerpiç bir ev olduğunu düşünecek olursak; yapı malzemesini oluşturan çamur, kolajen ve elastin ise; bütünü bir arada tutan saplı lifler olarak düşü­nülebilir.

Kırışıklıkların direkt nedeni kolajen ve elastinin hasar görmesidir. Deri altı yağı dermis tabakasının altında sıkışıp kalan, yakıt olarak ya­kılamayan yağdır. Üzerinde bulunan dermis ve epidermis hasar gö­rür, zayıflarsa; bu yağlar kendini yüzeye doğru itecek ve görünür selülitleri meydana getireceklerdir.
Bağdoku tabakası vücut bileşenlerini birbirinden ayıran lifli mater­yaldir. Bir bifteği düşünecek olursak; bağdoku tabakası bifteğin yağı ile etini ayıran tabakadır.

Normal yağ fazla yediğinizde ortaya çıkar, egzersiz yaptığınızda ise; yakıt olarak yakılır. Selülite yol açmaz.
Kilo kaybı, esneme, güçlendirme egzersizleri ve aerobik vücudunuz için faydalı olduğu halde selüliti iyileştiremezler çünkü selülitin yaşa­dığı dermiş tabakasını değil sadece kas ve yağları hedef alırlar.