Goz Kurulugu ve Tedavisi

Göz kuruluğu ve Göz Kuruması Tedavisi

Gözümüzdeki nemin gitmesi sadece yaşlanmaya bağlı oluşmuyor artık, değil mi?

İşte sorun bu. Çünkü gençler şimdi hep birlikte genel­likle büyük merkezlerde çalışıyorlar. Banka olsun, başka bir işyeri olsun artık her yerde kapalı havalandırma ve kli­ma var. Dünya da kurudu zaten!.

Tabii bilgisayarlar da gözümüzü etkiliyor...

Elbette, etkiliyor! Arabada klima kullanıyoruz, bilgi­sayar kullanıyoruz. Bu yüzden de yaşlanmamıza gerek kalmıyor. O kadar çok hastamız var ki gözyaşı azlığı olan ve kontakt lensle bunu daha da ağırlaştıran. Haki­katen bunu kitabımızın birçok yerinde söylememiz lazım

Vücuttaki Diğer Hastalıklara Bağlı Göz Kuruluğu

Romatizmal hastalıklar
Menopoz
Anoreksiya nervozan
Tiroit
Yaşlılığa bağlı
Kronik böbrek hastalığı vediyıtliz tedavisi
Ağır cilt hastalıktan
Sivilce tedavisi

Göz Kuruluğuna Yol Açan Çevresel Faktörler

Kapalı havalandırma
Klimalı ortam
Sigara kullanımı
Uzun süre bilgisayar kullanımı

Göz Hastalıklarına Bağlı Göz Kuruluğu Nedenleri

Kirpik dibi iltihabı
Glokom ilaçları
Kontakt lens kullanımı
Ekzimer Lazer Uygulaması
Ağır göz yanıkları

Gözyaşı eksikliği ya da gözün kuruluğu ileri yaşlarda ortaya çıkması gereken bir sorunken görülme sıklığı genç yaşlara indi...

Evet, doğru!

Bilgi eksikliği var. Bunu nasıl önleyeceğiz? Artık genç yaşlarda suni gözyaşı damlası mı kullanmaya başlıyor­lar?

Evet! Ortamı nemlendirmek de aslında önemli.
Kaloriferlerin üzerine su koymak gibi... Şimdi, yeni akıllı evlerin de birçoğunda kalorifer yok, dışarıya açılan bir pencere yok. Onun için daha da yapay olsa bile nem ma­kineleri kullanılmaya başlanıyor.

Ömür boyu damla kullanılması konusunda gözlemle­riniz nasıl?

Damla ve ilaç deyince, insanlar bıkıyorlar. Eğer onla­ra, "diş macunu gibi" "dişinizi fırçalamak gibi," "elinizi yıkamak gibi" ya da "el kremi kullanmak gibi" dersek, o zaman bıkmıyorlar. Çünkü o da her gün yaptığımız bir şey. Çünkü her gün zaten dişimizi fırçalıyoruz, elimizi yı­kıyoruz, yüzümüzü yıkıyoruz ve yaşı ilerleyen hanımlar çoğunlukla ellerine krem sürüyorlar, çünkü ihtiyaç bu. Hayat boyu kullanılacak ilaçlara yatıya gelmiş, yakında gidici misafirler olarak bakmak yerine onlarla arkadaş ol­mak daha iyi.
Beki, kuru gözlerde...
Buna ek olarak kaynatılmış, ılıtılmış suyla pansuman­dan da söz etmeliyim.

O da tedavide şu işe yarıyor: Kirpik diplerini temizle­mek ve pansuman yapmak, o bölgeye sıcak nedeniyle daha çok kan gelmesini ve kan gelince de daha çok gözyaşı ya­pılmasını sağlıyor ve rahatlatıyor. Aynı bebek emziren ka­dınlara, memeden süt gelmesini daha rahatlatmak için sı­cak pansuman ya da sıcak banyonun önerilmesi gibi, çün­kü memedeki süt kanallarının yapısı ile gözyaşı kanalları­nın yapısı birbirine çok benziyor, dolayısıyla sistem aynı.

Peki, kornea neden yırtılır?

Eğer kontakt lens değerse, tırnak değerse, mesela bir hanım evinin bahçesinde çiçekleri temizlemek için eğildi­ğinde, gözüne diken değerse...
Ağacın dalı da olabilir...

Dal, kağıt, tırnak, çatal... Yani günlük hayatımızda et­rafımızda olan her şey olabilir. Ama bunlar çok sık başı­mıza gelmiyor hakikaten ve geldiği zaman da kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Gözü hemen göz pamuğuyla kapatıyo­ruz. Gözyaşı son derece iyileştirici bir madde. Kapattık­tan sonraki 24 saat içinde iyileşiyor, çünkü bu yüzeysel bir problem olduğu ve oradaki hücreler de hızla çoğalma­yı becerdikleri için kapatınca gözyaşının etkisiyle kolay­lıkla kapanıyor. Yani zamanında tedavi edilen yırtıklar sorun değil.