Meme Kanseri ve Gogus Kanseri Nedir

Meme Kanserinin Genel Tanımı, Tarihi, Görülme Sıklığı

"Meme kanseri" nedir ve belir­tileri nelerdir? "Göğüs kanseri" ile "meme kanseri" aynı mıdır, aradaki fark nedir?

Öncelikle tarif ile başlamak daha uygun olacak, çünkü yaygın bir yanlış olarak "göğüs kanseri" deyimi kullanılıyor. Ancak "göğüs" anatomik olarak karın boşluğumuz ile boynumuz arasındaki bölge­nin tamamına verilen isimdir. Bu bölgede kaslarımız, ka­burgalarımız ve içerideki boşlukta ise kalbimiz, akciğerle­rimiz, önemli damarlar ve sinirler gibi organlar bulunur. Memelerimiz ise göğüs bölgesinde bulunur; yani birer "dış" organdırlar. Kanser de "göğsümüzün" değil, "me­melerimizin" kanseridir.

Yaygın olarak yapılan yanlışlar doğru kabul edilir. Bu ayırımı yapmanın ne önemi var peki?
"Göğüs kanseri" deyimi, hangi doktora gidecekleri ko­nusunda hastaların kafasını karıştırıyor aslında. Memesin­de bir sorun olan hastalar yanlış olarak göğüs hastalıkları, dahiliye ve bazen de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı­na başvuruyor.

Memesinde bir sorun olan hasta, hangi branş doktoru­na başvurmalı?

Meme hastalıklarıyla genel cerrahlar ilgilenirler. Son yıllarda genel cerrahların arasında sadece meme hastalık­ları ile ilgilenen "meme cerrahları" oluşmaya başladı. Bu nedenle hastaların bir genel cerraha veya bir meme cerra­hına başvurmaları gerekiyor.

Doktora başvuranlarda ne gibi meme yakınmaları olu­yor?
Meme polikliniklerine başvuran hastaların en sık gör­düğümüz yakınması, meme ağrısıdır. Ayrıca ele bir şişlik gelmesi, iltihap, meme başından akıntı gelmesi, meme ba­şının içeri çökmesi, meme başında veya derisinde renk de­ğişiklikleri, egzama benzeri yakınmaları da sıklıkla görü­yoruz.

Göğüs Kanser ve Memede Kanser

Meme kanserinde bu yakınmaların hepsi görülür mü?
Hayır görülmez, bu yakınmaların biri veya birkaçını bir arada görmek mümkün. Meme kanseri olan hastaların eline sıklıkla bir şişlik geliyor. Aslına bakarsanız meme ağ­rısı çok görülen bir belirti olmasına rağmen, meme kanse­rinde az rastladığımız belirtilerden birisi.
Yalnız şunu özellikle belirtmeliyim ki herhangi bir ya­kınma olmaksızın da meme kanseri ortaya çıkabilir.

"Belirti vermeyebilir de" diyorsunuz yani?
Evet. Bazen hiçbir belirti olmadan da meme kanseri ya­kalayabiliyoruz. Yıllık olağan kontroller sırasında yapılan muayenelerde veya çekilen mamografilerde saptanabiliyor. Aslında bunlar şanslı hastalardır diyebiliriz. Böyle ele bir şişlik gelmeden, herhangi bir belirti vermeden yakalanan meme kanserlerinin tedavisi, genellikle çok daha başarılı oluyor. Çünkü oldukça erken dönemlerde yakalanmış olu­yorlar.

İnsanlar şanslarını biraz da kendileri yaratırlar. Bu du­rumda kendi kendisini muayene eden ve önerilen sıklıkla kontrollerini yaptıranlar daha şanslılar.
Evet, tam anlamıyla böyle gerçekten. Bu nedenle bu söyleşi sırasında kendi kendine muayenenin ve yıllık ola­ğan kontrollerin önemini sıklıkla vurgulayacağım.