Dogum Kontrol Adet

Doğum Kontrol Adet

Kendi Kendine Rahim Ağzı Kontrolü


Rahim ağzı (tıp dilinde: portio) da çevrim süresince hor­monların etkisiyle değişikliğe uğrar. Bu değişiklikler par­makla yoklayarak saptanabilir. Bunun için bir ya da iki par­mağınızı dölyoluna sokun ve rahim boynunun dölyoluna açılan kısmına dokunarak elinize nasıl geldiğinizi hissedin: Sert ve kıkırdaklı mı, yoksa yumuşak ve hafifçe açık mı? Bunu size en rahat gelen konumdayken deneyin: bacakla­rınız bükülmüş olarak, çömelmiş durumda ya da tuvalette.

Rahim ağzındaki elle yoklanabilen değişiklikler üç evreye ayrılabilir:

Çevrimin başlangıcındaki döllenmeye elverişsiz günler­de rahim ağzı sert ve kapalı olur. Bu evrede burun ucuna ya da bir kiraza dokunuluyormuş hissi verir. Rahim ağzı açıklığı ya hiç hissedilmez, ya da olsa olsa minik bir çukur olarak hissedilir.

Yumurtlamadan birkaç gün önce rahim ağzı yumuşar ve biraz da açılır. Şimdi dudak kıvamındadır ve açıklığı bir yarık şeklinde hissedilir. Bu dönemde rahim ağzı konumu­nu da değiştirir: Şimdi rahme doğru 2-3 santimetre geriye çekilmiştir. Bu geri çekilmiş durumdayken, bazı kadınlar için rahim ağzını parmakla yoklamak çok zor, hatta im­kânsız olur.

Yumurtlamadan bir-iki gün sonra bütün bu değişiklik­ler kaybolur: Rahim ağzı tekrar aşağı iner ve parmakla do­kunulduğunda yine sert ve kapalı hissedilir. Bu evre ço­ğunlukla vücut sıcaklığının yükseldiği zamana rastlar.

Döllenmeye elverişsiz (infertil) dönem, rahim ağzının sert ve kapalı olduğu üçüncü günün akşamı başlar.