Prezervatif İle Korunma

Prezervatif Korunma

Son yıllarda hemen hiçbir korunma aracı prezervatif kadar popülerlik kazanmadı. Prezervatif hâlâ, erkeklerin kullana­bileceği ve geri dönüşü de olan tek korunma aracıdır. Ama günümüzde ön planda gebelikten koruyucu niteliği değil, cinsel yoldan bulaşan hastalıklara karşı koruyucu işlevi yer alıyor, hiç kuşkusuz en başta da AİDS geliyor. Ama pre­zervatif genital uçuk, frengi, bel soğukluğu, bedsonia, tri-komonas ve genital siğile karşı da yüzde 100'lük olmasa da "güvenli seks" anlamında koruma sağlar. Doğru kulla­nıldığı zaman prezervatif cinsel yoldan bulaşan hastalıkla­rın yayılmasını önlemek için en etkili yöntemlerden biridir. Gebelikten korunmadaki güvenilirliği belki hapınki kadar yüksek değildir, ama hakkında söylenenler kadar kötü de değildir. Güvenilirlik elbette doğru kullanılmaya bağlıdır. Doğru kullanma becerisi ise deneyimle kazanılır.

Prezervatifin gebeliği önlemedeki başarısızlık oranı, kullananların yaşına ve deneyimine göre çok büyük farklı­lıklar gösterir. Bir istatistiğe göre, 24 aylık prezervatif kul­lanma deneyimine sahip 25-34 yaş arası erkekler grubunda Pearl endeksi 6,0'dır. Deneyimi yine 24 ay olan 35 ya­şın üstündeki erkeklerde 1,3 gibi bir orana ulaşılmaktadır. Bu yaş grubundan olup deneyimi 49 ayı bulanlarda ise Pe­arl endeksi 0,7 olmaktadır.

Prezervatif: hassas ve ince, Prezervatif Koruma

Prezervatifin neye benzediğini tarif etmek aslında gerek­siz. Her yetişkin, hayatında bir kez olsun prezervatif gör­müştür herhalde. Bununla birlikte, prezervatifin doğru kullanılması çoğu kez kapalı bir kutu olduğu için, burada kullanılışının açıklanması gerekiyor.

Günümüzde çeşitli biçim, renk ve büyüklükte prezer­vatifler var. Aslında prezervatif, doğal lastikten (lateks) ya­pılma, saydam, pürüzsüz, ince ve son derece esnek bir hortumdur. Üst ucunda döl atımı için öngörülmüş, küla­hı andıran bir depo, alt ucunda ise ince ve esnek bir halka vardır. Prezervatifin yüzeyi kaygan bir maddeyle işlenmiş­tir. Kullanılmadan önce prezervatif toplanmış haldedir ve kenarlı, ufacık bir şapkaya benzer.

Kuru ya da hafifçe pudralanmış türlere artık çok ender rastlanıyor. Özel boyda prezervatifler büyük bir yaygınlık kazanıyor: İyice sıkı modeller, tıpatıp oturanlar ya da aşırı bol modeller. EN 600 kalite damgası taşıyan renkli prezer­vatifler ya da farklı zevklere hitap eden kondomlar, yüzey yapısı çok hafif olan modeller gerçek korunma araçlarıdır. Fun kondomları denen, yüzeyleri düğümlerle ya da başka şekillerle bezenmiş prezervatifler, güvenliğe değil, yalnız­ca yatak oyunlarına hizmet eder.
Latekse duyarlı erkekler için, kadın prezervatifîninkine (femidom) benzer bir malzemeden, poliüretandan üretil­miş prezervatifler vardır (Avanti kondomları). Prezervati­fin malzemesi 0,04-0,08 mm kalınlığıyla insan derisinden daha ince, son derece esnek ve gergin, ama delici ve kesi­ci etkilere karşı aşırı duyarlıdır. Prezervatif kullanımında bu özellik çok büyük rol oynar. İkinci bir cilt gibi hissedil­mesi istenen şeye elbette özenli davranılmalıdır. Prezerva­tifin zevkle kullanılması romantik bir ön sevişme içinde hazırlanabilir.

Prezervatif dün olduğu gibi bugün de, hem istenme­yen gebelikten, hem de cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyon­lardan korunmayı sağlayan tek araçtır!

Prezervatifin kullanılışı

Paketin açılması: Daha paketi açarken bile hata yapabilirsiniz. Pa­keti yalnızca işaretli yerinden açın. Belki benzer durumlarda zaman zaman yaptığınız gibi dişlerinizi devreye sokmayın. Prezervatifi tır­naklarınızdan ve takılarınızdan koruyun. Yüzükler prezervatifin baş düşmanıdır.

Prezervatifin takılması: Fazla beklemeyin! Çünkü cinsel ilişkiden önce de biraz meni akabilir ve bu sperm içerebilir. Sertleşmiş peni­sin sünnet derisini geriye doğru çekin ve prezervatifi yuvarlak çıkın­tısı dışa bakacak şekilde penisin baş kısmına koyun. Ardından, de­poyu bir elinizin başparmağı ile işaret parmağı arasına alarak için­deki havayı çıkarın. Prezervatifin ucundaki depo, meni için boş kal­malıdır. Şimdi öteki elinizle prezervatifi bütün penisin üstünde göv­deye kadar açın. Artık zevkli bir sevişmenin önünde hiçbir engel kalmamıştır.

Kayganlaştırıcı: Bazı prezervatifler önceden kayganlaştırma işle­minden geçirilmiştir. Bu yetersiz kalırsa yalnızca su bazlı kayganlaş-tırıcılar kullanabilirsiniz (eczanede satılır). Vazelin, krem, vücut los­yonu gibi "ev araçları" her prezervatifi birkaç dakika içinde mahve­decek yağlar içerir. Biraz önce elinize sürdüğünüz krem bile lastiğe ağır zararlar verebilir.

Ya sonra? Orgazmdan sonra penis pörsür. Bu yüzden penisi dölyo-lundan çıkaracağınız zaman prezervatifi ağız kısmından elle bastı­rarak tutun. Böylece istenmeden aşağıya kayması engellenir. Prezer­vatifi penisten çıkarırken meninin dışarı akmamasına dikkat edin. Kullanılmış prezervatifi tuvalete değil, çöpe atın!
Çok açık bir şey ama ne kadar tekrarlansa yeri var: Bir prezervatif elbette ki yalnızca bir kere kullanılır!

Kalite: Yalnız Avrupa normu EN 600 damgalı prezervatif kullanın ve son kullanma tarihine dikkat edin.
Her durumda şunu tavsiye ederiz: Deneyin, deneyin, deneyin.
Belki de erkek ilk deneyimlerini yalnızken, kendi kendini tatmin sı­rasında edinmek isteyecek, prezervatifi sevgilisiyle aşk oyunları yapmak için ondan sonra kullanmayı yeğleyecektir. Biraz beceri ka­zandıktan sonra, prezervatif takmak korkutucu, sıkıntı veren, acemi­ce bir iş olmaktan çıkıp, zevkli bir ön sevişmenin doğal bir parçası haline gelecektir.