Sitrik Asit Formulu ve Krebs Siklusu

Sitrikasit Çevrimi (Krebs Siklusu)

Glikoliz sonucunda, glikoz iki mol prüvik aside indirgenir. Bu sırada her mol glikoz için iki molekül ATP meydana getirilir. Üç karbon atomlu pirüvik asitten bir molekül C02 ayrılır (11). Serbestleşen hidrojen indirgeme eşdeğeri şeklinde kazanılır (NADH+H ve FADH2). Bunlar daha sonra enerji kazanımı için solunum zincirine geçer. Ayrıca asetatın oksidas-yonunda lmol Nukleotid üç fosfat GTP olarak oluşturulur. Geriye kalan sirke asidi taslağı bir koenzimle bağlanır. Buna "KOENZİM-A" denir. Böylece sirke asidi tepkiyebilir bir duruma getirilir. Koenzim-A enerjice zengin ve aktive edilmiş sirke asidini, yani "ASETİL KOENZİM-A"yı oluşturur. Sonraki basamakta sitrik asit Asonitaz enzimi ile izositrik aside izomerize olur. (sitrik asit formülü nedir)

Asetil koenzim-A, tüm metabolik olayda merkezi bir birleşik konumundadır. Çevrimin sonraki aşamasında ise "SİTRİKASIT ÇEVRİMİ"ne bağlanır ve C6-bağlı bir "SİTRİKASİT" oluşur (12). Bundan çok basamaklı bir çevrimde 2C02 açığa çokar. Sonuçta tekrar okzoloasetik asit elde edilir. Yani Asetil-Ko A akseptörü, sitrikasit çevriminde yenilenir ve çevrim tekrar başlar. Bu aşamalar kısaca şöyledir: Önce "CİSAKONİTİK ASİT" (13), C6-bağlı "İZOSİTRİK ASİT" (14) ve "OKZALOSUKSİNİK ASİT" (15); C5-bağlı "ALFA-KETOGLUTARİK ASİT"e (16); C4-bağlı "SUKSİNİK ASİT" (17-20), o da C4-bağlı "FUMARİK ASİT"e (21), o da tekrar C4-bağlı "MALİK ASİT"e (22), daha sonra da C4-bağlı "OKZALOASETİK ASİT"e (23) dönüştürülür. (sitrik asit üretimi ve döngüsü)

Çevrim sonucunda 2 mol C02'le birlikte, 3 mol NADH+H+ ve bir mol NADH2 meydana gelir. Hidrojenin tamamı H2-taşıyıcı koenzimle bağlanaraksaklanır.