Antipsikotikler ve Minor Sakinlestirici

Majör Sakinleştiriciler (Antipsikotikler) Antipsikotik

Tiyoksantin ajite ve psikotik bipolar hastaların tedavilerinin başlangıç dö­neminde sıklıkla kullanılmaktadır. Duygudurum düzenleyici bir etkileri mi ol­duğu, yoksa etkilerinin sadece hastaları sakinleştirmeleri ve psikozu tedavi et­melerine mi bağlı olduğu açık değildir. Bu ilaçlar kullanıldığında, manik-depresif hastalarda nörolojik sorunların ortaya çıkma riski, şizofreniklere göre daha fazladır. Bu nedenle hekimler bu ilaçları olabildiğince kısa süreler için ve düşük dozlarda kullanırlar.

Seçilmiş Minör Sakinleştiriciler

Bazı hekimler akut hastalık dönemindeki ve ajite durumdaki maniklerin antipsikotik ilaçlar yerine minör sakinleştiricilerle tedavi edilebileceğini bulmuştur. Sakinleştirici bir ilaç olan klonazepam, günde 4-16 mg dozlarında etkili bir şekilde ajitasyonu ve akut manik atağın diğer belirtilerini azaltır. Bu, kısmen ilacın sakinleştirici etkisine bağlıdır, fakat ilacın aynı zamanda antiepileptik etkisi de vardır. Bu ilaç aynı zamanda kısmi etkili diğer duygudurum düzenleyicilere ek olarak ve bunaltı ve uykusuzluğu olan hastalarda da kullanılmaktadır. Klonazepam, glokomu olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Lorazepam, enjeksiyon şeklinde verildiğinde, manik hastalan sa-kinleştiren bir başka minör sakinleştiricidir.

Bu ilaçların avantajı diğer duygudurum düzenleyicilerde yapılan kan dü­zeyi tespitine gereksinim olmamasıdır. En temel yan etkiler, özellikle te­davinin başlangıcında görülen sedasyon ve bilişsel ve motor becerilerdeki bo­zulmadır. Hastaların küçük bir kısmında sakinleştirici ilaçlara paradoksal bir tepki ortaya çıkabilir ve hasta daha huzursuz ve parlayıcı bir hal alabilir. Alkol ya da madde kötüye kullanımı öyküsü olan hastalarda minör sakinleştiriciler çok dikkatli kullanılmalıdır. Hastalar bu ilaçlan kullandıkları sürece alkol al­mamalıdır.