Bobrek Nedir - Bobrek Ustu Bezi

Böbrek Üstü Bezleri, Böbrek Üstü Bezi

1. Doğumdan önce büyümeye başlayan bu bezler, doğumdan sonra birkaç yıl içinde en son büyüklüğüne ulaşır. Böbrek üstü bezleri birkaç çeşit salgı salar. Bunlar; büyümeye, beslenme­ye, cinsiyete, bedenin gerilimlere karşı (strese) karşı koymasına etkilerde bulu­nur. Özellikle duygusal gelişimle çok yakın ilgisi vardır. Kızgınlık, korku, kaygı bu bezin salgılarının çoğalmasına neden olmaktadır. 2.Her biri böbreğin üst ucuna oturmuş, fascia renalis'le sarılı iki bezdir. Her bir böbreküstü bezi yaklaşık 4 cm uzunluğunda ve 3 cm kalınlığındadır.

Böbrek Nedir, Böbrek Hakkında Bilgiler

Vücudumuzun temel atılım organlarıdır. Büyük bir fasulyeye benzer­ler. Omurganın sağında ve solunda, sol göğüs ve birinci bel omurları hizasında olmak üzere karnın arka duvarına yayıl­mışlardır. Hemen hemen 12-15 cm kadar boyunda ve 5-6 cm enindedirler. Mor kırmızı renkte, gevşek yapıda olup, kara­ciğer, dalağa göre biraz daha serttirler.
Dışarından sağlam yapıda bir kapsül ile çevrilmişlerdir. 150-200 gr kadar bir ağırlı­ğa sahiptirler. Kandaki süzme görevini yaparlar.