Dalak Nedir Dalak Sismesi Hastaliklari

Dalak Nedir, Dalak Hastalıkları

Karın boşluğu içinde ve kan dolaşımı ağı üzerinde bulunan bir organdır. Yassı, oval şekilli 12 cm uzunluğunda ve yaklaşık 200 gr ağırlığındadır. Karın boşluğunun üst kısmında, diyaframın altında ve sol böğür bölgesinde bulunur. Dalak gerektiğinde dolaşıma vermek üzere çok miktarda kanı depolama özelliğine sahiptir. Ayrıca bazı kan hücreleri dalakta yapılmaktadır.

Dalak Şişmesi

Bu durum birçok atletin yaşadığı bir durumdur. Dalak şişmesi kaburga kemiklerinde ve yanlarda aniden oluşan bir ağrıdır. Genellikle egzersizin başında oluşur. Bu ağrının gerçek sebebi bilinmiyor, fakat solunum kaslarındaki oksijenin azlığı özellikle diyafragmada ve interkostal kaslarda yetersiz kan akımına bağlı olduğu söylenebilir. Maalesef bu ağrıyı önlemenin kesin bir çözümü bulunamamıştır.

Dalak Yırtılması

Dalağın yaralanma sonucu yırtılmasıdır. Nedeni; Sol karın üstüne veya göğüsün sol kısmına direkt darbe gelmesidir. Tedavisi; Kişiyi sıcak tutun, battaniyeye sarıp acilen hastaneye götürün, kişiyi kesinlikle yiyecek veya ağrı kesici vermeyin, kesinlikle cerrahi müdahale gereklidir. Bu yırtılmanın iyileşmesi 4 hafta sürer.