Boyun Kirigi ve Boyun Cikiklari

Boyun Çıkıkları, Boyun Çıkığı

Boyun omurlarının kayması sonucu normal anatominin bozulmasıdır. Nedeni; 1. Boyunun sert­çe çevrilmesi, öne bükülmesi veya ar­kaya çevrilmesi. 2. Direkt darbe veya kafa veya boyunun şiddetli zorlanması.
3.Şiddetli boyun burkulması. Tedavi; 1.Sakatlanan boyunu hareket ettirme­yin. 2.iç kanamayı durdurmaya çalışın. Tıbbi yardım gelinceye kadar 20 dakika buz yapın, 10 dakika dinlenin tekrar yapın. Buzu hasarlı bölgeye hafifçe sarabilirsiniz. 3.Doktor manipilasyon veya fraksiyon uygulayarak 12-24 saat­te çıkmış kemikleri yerine oturtur. 4.Bütün bunlardan sonra sıcak tedavi uygulayın. Sakatlanan bağların iyileşme süresi en az 6 haftadır.

Boyun Kaslarında Zorlanma

Omur­ganın boyun bölgesindeki bir veya bir­den fazla bağın aşırı ölçüde gerilmesidir. Nedeni; 1. Bağlar üzerindeki baskı neticesinde geçici zorlanmayla boyun eklemlerinin yuvalarında normal konum­larının dışına çıkması. 2.Boyun kasla­rında zorlanmalar, genellikle temas sporlarında ve otomobil kazalarında karşımıza çıkar. Tedavi; 1.Boyunluk takılabilir. 2.Günde 3-4 kez 20'şer daki­ka buz tedavisi uygulanır. 3.72 saat sonra durum iyi ise sıcak tedaviye geçi­lir. 4.Hafifçe ve sık yapılan masaj şişliği azaltır, iyileşme süresi hafif zorlamalarda 2-6 hafta, orta zorlamalarda 6-8 hafta, şiddetli zorlamalarda 8-10 haftadır.

Boyun Kırıkları, Boyun Kırığı

Bir boyun omurunun komple veya kısmen kırılmasıdır. Ne­deni; Direkt darbe veya endirekt yüklenmelerdir. Tedavi; 1. Şok ihtimalini azaltmak için kişiyi battaniye ile sıcak veya ılık tutun. 2.Sakatlanan bölgeyi kesinlikle kımıldatmayın. 3.Sakatlanan bölgeyi boyunluk veya benzeri şeylerle hareketsiz hale getirin ve kişiyi acilen hastaneye kaldırın. Bu kırıkların iyileş­me süresi 6-12 hafta arasıdır.