Ekstazi Nedir (Ecstasy) Bagimliligi

Ecstasy Uyuşturucu Madde, Ekstazi Nedir, Ekstazi Bağımlılığı

"Sosyetik uyuşturucu", "mutluluk hapı", "aşk hapı" gibi şöhretlere sahip bir uyuşturucu maddedir. Son yıllarda ülkemizde kullanıcısı artmış ve daha çok sosyetede ünlü kişiler, entellektüeller arasında rağbet bulmuştur. Avrupa'da "disko uyuşturucusu" olarak bilinir. LSD'nin değişik bir şekli olduğunu düşünenler de vardır.

Ecstasy 1898 yılında üretilmiş, 1914 yılında bir Alman ilaç firmasınca patenti alınmış ve daha sonraki yıllarda geliştirilmiştir. Kılıktan kılığa, şekilden sekile çeşitli görüntülerle ortaya çıkar.
LSD'nin kullanma amacında görüldüğü gibi 1960-70'li yıllarda, Doğu Felsefesinin de etkisiyle kardeşlik, barış, nirvana, buda v.b. zirvelere ulaşmak için kullanılmaya başlanmıştır. Tablet veya likit şeklinde üretilmektedir.


Ecstasy-Uçuş anlamında kullanılmakta ve bazen kısaca "E" denilmektedir. Özellikle bağımlılar arasında adı çoğu kere "E" dir. Müzikle birlikte kullanılır. Bu nedenle disko uyuşturucusu adını almıştır. Tercih nedeni arasında utangaçlığı ortadan kaldırma, mutluluk ve enerji vermesi başta gelmektedir. Dıscodan önce aperatif niyetine ecstasy alıp, daha sonra müzik ve eğlence, arkadaş grubuna katılma şeklinde uygulandığı görülmektedir.

Likit (sıvı) ecstasy (GHB) tabletlerden daha tehlikelidir. "GHB=Gamma Hydroxy Butyrato" adlı kimyasal bir maddedir. Kısaca "Sıvı X" kavramı ile söylenir. Daha çok anestezi amacıyla kullanılır. GHB merkezi sinir sistemini etkileyerek, utangaçlığı yok ediyor, bağımlıyı daha cesur, daha seksi hale getiriyor. Bazan aşın dozda derin uyku ve bilinç kaybının ortaya çıktığı vak'alar görülüyor. Cinsel fantezi ve ihtiyaçlara dönük olarak afrodizyak etkisi nedeniyle seks shoplarda satışı yapılmaktadır

Avrupa'da bazı ülkelerde sıvı ecstasy bulundurmanın cezası yoktur. Türkiye'de ilk kez 1980 yılındaki operasyonlarda görülmüştür. Dış menşeli bir ilaç olarak üretilip yurda girebiliyor. Ancak illegal olduğu için standart ve katkısız ecstays bulmak oldukça güçtür.

Bağımlılarda, hormonal dengesizlik, aşırı şişmanlık gibi belirtiler görülüyor. Beyin işleyişinde düzensizlik oluyor. Kullanan birey kendini çok iyi hisseder. Çevresindeki olumsuzluklar ve kötülükler önce etkilemez. İçinde iyilik, güzellik ve olumlu duygular oluşur. Onun için herşey herkes iyidir, güzeldir, sevilmeye değerdir. İşte mutluluk budur.

Yapılan bir araştırmada, Ecstasy kullanan 400 kişiden, % 80'i anksiyete'den, % 70'i paranoya ve depresyondan, % 36'sı panik ataklardan şikayetçi olmuştur. Kadınların şikayetleri erkeklere göre daha fazladır.