Uyusturucu Etkileri Uyusturucu Zararlari

Uyuşturucu Etkileri, Uyuşturucu Sonuçları

Uyuşturucu Zararları

Bağımlılık Sorunları


Uyuşturucu bağımlısının çeşitli soranlarla karşılaşması çoğu kere kaçınılmazdır. Bunlar kişiden kişiye, alınan maddenin özelliklerine, bağımlı olma nedenlerine göre farklılık gösterebilir. Burada görülebilecek her bir sorunun ayrı ayrı özelliklerini belirtmek yerine özet bazı soranlara işaret etmek istiyoruz.

Sağlık Sorunu

Bağımlının sağlığı bozulmuştur. Vücut fizyolojisinde ve işleyişinde değişiklikler ve normal olmayan belirtiler görülebilir. Çeşitli organ işlevlerinde artma veya azalma görülebileceği gibi bazılarının çalışmaması veya bir başka işlevi etkilemesi sözkonusu olabilir. Vücudun normal işleyiş düzeni ve sistemi bozulmuştur. Bunu hissetmemek mümkün değildir. Ayrıca özel sağlık kuruluşları ve rehabilitasyon üniteleri yeterli olmadığından, bunlardan yararlanmak isteyen bağımlının başvurusu engellenebilmektedir.

Ekonomik Sorun

Bağımlılık yapan maddeler hem pahalıdır, hem de temini güçtür. Sürekli harcama yapabilmek için devamlı bir kaynak gereklidir. Bu sağlanamayınca, mevcut sorunlara yenileri eklenir.

Bağımlı kimse bir yerden destek aramaya başlar. Çoğu kez uyuşturucu kullananlar, aynı zamanda uyuşturucu maddenin ticaretini, alım satımını da yapmak zorunda kalırlar. Bu tür faaliyetler kişileri yasadışı yollara başvurma gibi olumsuzluklara yöneltir. Bunu suç-ceza kavramları izler; konu adalete intikal eder; ve böylece sorunlar büyür.


Doğru Karar Verememe Sorunu

Uyuşturucu bağımlısında sağlıklı düşünme ve sağlıklı karar verme güçtür. Tüm maddeler merkezi sinir sistemini etkilediğinden, istikrarlı doğru düşünme sistemi geliştirme ve buna göre günlük yaşamını sürdürme zorlaşır. Yanlış karar yeni yanlışları ve yanlışlıkları doğurur ve bunalım baş gösterir.

Yaşam Sorunu

Bağımlının bağımlı olmadan önceki yaşamı değişmiş, yaşam biçimi farklı olmuştur. Ailesi, ana-baba ve kardeşleriyle, çevresiyle, akrabalarıyla iş ve çalışma ortamı ile ilişkisi, bağlantısı eskisi gibi değildir. Onun için iyi ilişkiler kurulması gereği de önemli değildir. Kendi kurduğu dünya, kendisi için yeter hale gelmiştir. Kendisi ve kullandığı uyuşturucu dışındaki herşey değerini yitirmiştir. Kurduğu düşündüğü yaşam tarzını değiştiremez, değiştirilmesini de istemez.

Uyuşturucu Kullanmanın Zararları; Eğitim Sorunu

Bağımlı genç öğrenimini sürdüremez. Okul, öğretmen, öğrenme sorunları doğar, büyür; çözümlenemez hale gelir. Çevrenin olumsuz bakışı ve tutumu da, gencin eğitim sürecinden kopmasına neden olabilir. Artık onun için yeni şeyler öğrenmek, okumak, hayatını şekillendirmek yararlı olmak gibi düşünceler birer lükstür. Uyuşturucu ile şekillendirilmiş bir dünyada eğitim öğretimin anlamı ve yeri yoktur.

Çalışma ve iş Sorunu

Bağımlı, bir işde çalışıyorsa bunu sürdüremez, boşta ise iş bulamaz. Çalışma isteği kalmamıştır. Öğrenimini tamamlayıp yeni bir işe girme de mümkün olamaz. İşveren ve diğer çevrede bağımlıya karşı olumsuz tavır takınır.

Yanlışlıklar Sorunu

Bağımlı, uyuşturucuya niçin başladığını düşünür ve bazan yanılıp yaptığını dile getirir. Ancak uyuşturucu kullanmaya devam ederek yanlışlığa yenilerini ekler. Ayrıca günlük yaşamında başka hata ve yanlışlar yapma ihtimali fazladır. Yanlış kararlar alır, yanlış sonuçlarla karşılaşır. Bildiği tek şey kendi doğrularıdır. Öğüt verme onu etkilemez veya aksi tesir verir.

Suç ve Ceza Sorunu

Konu yasa dışı olduğundan mevcut toplum kuralları da uyuşturucuyu kabul etmediğinden bağımlılar "suçlu" sayılır ve cezalandırılmaya adaydır. Çoğu kere de cezalandırılırlar. Polis, karakol, mahkeme derken, tekrarlar, takip ve yeni cezalar başlar. Bazan yeni suçlar buna eklenir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki uyuşturucu bağımlıları arasında suç oranı oldukça yüksektir.

Uyuşturucu Maddelerin Zararları; Güvenlik Sorunu

Yarın ne olacak? gibi bir endişe bağımlıda yoktur. İçinde bulunduğu yer ve zamanla ilgili güvencesi de yoktur. Sürekli endişe, korku ve herkesin kendine karşı olduğu düşüncesindedir ve bu düşünce de onun için yaşamı çekilmez kılar. Kişilikle ilgili kimlik bunalımı da bunu olumsuz yönde etkiler. Güvensizlik sadece günlük yaşamda değil, çeşitli ruhsal faaliyetlerde, cinsellikte de kendini gösterir. Gençte bu durum özgüven eksikliği, hatta yokluğu olarak yerleşir kalır.

Uyuşturucu ve Zararları; İletişim Sorunu

İnsanların birbirleriyle anlaşmaları, görüşmeleri, konuşmaları iletişimle sağlanır. Bağımlıların iletişim ve etkileşim sorunları da vardır. Toplum, aile ve çevreden tecrit edilmiş olmasının verdiği sıkıntı ve bunun belirtileri baş gösterir.

Kısaca özetlemeye çalıştığımız bağımlının sorunları, çözümlenemez sorunlar değildir. Yeter ki, konunun önemine uygun olarak işbirliği çerçevesinde yapılacak çalışmalara hemen başlanılmış olsun.