Kokulu Okul Malzemeleri ve Uyusturucu

Kokulu Okul Malzemeleri ve Madde Bağımlılığı

Okullarda öğrencilerin kullandıkları kokulu silgi ve kalemlerin koklandığı zaman uyuşturucu bağımlılığı özelliğine benzer etkiler bıraktığı öğrenim sıralarında sık gündeme gelir. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile valilikler zaman zaman okullara, velilere uyarıcı tebliğlerde bulunmuşlar. Ancak yıllardır bu iş böylece devam eder gider.

"Volatile Solvents" adlı uçucu uyuşturucu madde ile üretilen kokulu silgi, kalem, daktilo silgisi, tiner, butan naftalin, azot oksit v.d. çeşitli uçucular, koklama sonucu uyuşturucu etkisi yaparlar. Beyaz yazı tahtasında kullanılan özel kalem ve silgilerin de, koklama alışkanlığı ile çocuklarda uyuşturucu bağımlılığına yol açabileceği söylenmekte ve yazılmaktadır. Bu tür maddeler içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle çocukların gözlerinde, solunum yolarında ve deride tahrişe neden olabilmekte, hoş kokuları nedeniyle de alışkanlık oluşturmaktadır. Yazı tahtası kalemlerinde bulunan "ksilen" son derece toksik (zehirli) bir maddedir ve beyne kadar etkileyebilmektedir. Öksürük ve aşırı balgam çıkarma ile başlayan belirtiler göstermektedir.
Avrupa Birliği ülkelerinde kokulu silgi kalem ve okul malzemesi yasaklanmış olduğu halde, ülkemizde hala uyarıcı yazılar, beyanatlar dışında birşey yapılamamaktadır. Çağdaş eğitimde tebeşir tozundan kurtulduk derken, renkli albenili, kolay kullanımlı ama zararlı maddelere de kavuşmuş olduk.!


Sağlık Bakanlığı'nın konu ile ilgili uyarı genelgesi oldukça ilginçtir. Üç yıl önce yapılan bu genelge sonucu ne olduğu bilinmemektedir. Genelge aynen şöyledir:

"Kokulu silgi, kalem, daktilo silgisi, tiner, bitan, naftalin, azot oksit ve diğer çeşit uçucular Volatile Solvents içermektedir. Bunlar yaygın olarak kullanılmakta, çocuk ve gençlerde kısa süreli koklanmayla, algı yeteneğinin azalması, koordinasyon bozukluğu, öksürük, burunda tahriş ve kanama, kalp atışlarında artış, boğulma duygusu, paranoya, hafıza zayıflığı ciddi beyin, karaciğer ve böbrek hasarları oluşmaktadır. Bazan da fazla koklamayla ölüm gerçekleşmektedir..."

Buna benzer duyurular okullara gönderilir, dikkat çekilir, veliler uyarılır, ama bütün malzemelerin satışı ile ilgili herhangi bir önlem hiç kimsenin aklına gelmez.


Birleşmiş Milletler Psikotrop Maddeler Sözleşmesi gereğince, ayakkabı, mobilya tekstil, boya sanayi, kırtasiye sanayi üreticileri ve ithalatçılarının uyarılması gerekir. Bu tür malzeme üretiminde bağımlılık yapan maddeler yerine sulu ortamda üretilen ürünlerin teşvik edilmesi istenmiştir. Bakanlıklar şikayet dinlemekte çözüm sağlayamamaktadır.