Kalp Aritmi Tasikarda Bradikardi Nedir

Taşikardi Nedir

Kalp atımlarının 100 üzerine çıkmasına taşikardi denir. Vücut ısısının artması, otonom sinir sistemlerinin uyarılması, kalbin olumsuz etkilenmesine sebep olan toksik durumlar kalp atımlarının artmasına yol açabilir.

Bradikardi Hastalığı Nedir

Kalp atımlarının dakikada 60'ın altına düşmesine bradikardi denir. Atletlerin sürekli hızlı çalışan kalplerinin normal koşullarda daha az atımla yeterli kan sağlayabilmesi nedeniy­le normalde bradikardileri vardır. Vagus sinirinin uyarılması da kalbin yavaşlamasına yol açabilir.

Aritmi, Kalp Aritmi

Kalbin atım düzensizliklerine aritmi denir. Kalp atımları arasındaki zamanın uzaması, kısalması, arada normal olmayan kalp atımlarının görülmesi, kalp atımlarının birbirinden farklı güçte olması kalp atım düzensizlikleri arasında sayılabilir.

Kalbin pompalama etkisi ve dolaşım sistemi

Kalp dolaşım sistemine düzenli olarak kanın pompalanmasını sağlarken dokuların ge­reksinimi olan temel maddelerin kanla taşınmasını sağlamaktadır. Kan içerisindeki hücrele­rin kandaki yüzdesine hematokrit dendiğim biliyoruz. Erkekte normal olarak % 42 kadında ise % 38 olarak kabul edilen hematokritin artması kanın damarlarda dolaşımını güçlendirir. Azalımı ise kanın etkin oksijen taşıma kapasitesinde azaltma neden olabilir. Dolaşım siste­minin etkinliğinde önemli bir faktörde damarların genişleyebilirliğidir. Damar sertliği gibi bazı faktörler damarların normal esnekliğini kaldırarak kalbin pompalama gücüne direnci artırırlar. (Bu da çoğu zaman kan basıncında artım veya kalbin kan pompalarken zorlanması sonucu bir takım damar yırtılmaları ve kanamalarla kendisini gösterir). Aşın şişmanlık, siga­ra içme. stres gibi faktörler damar sertliği (arterioskleroz) denilen hastalığın yaygınlaşması­na ve gelişmesine neden olur. İleri ülkelerde hekimlerin en çok uğraştığı dejeneratif hastalık­lardan bir tanesi damar sertliğidir.

Dolaşım sistemik dolaşım ve akciğer dolaşımı olarak iki ana bölüme ayrılır. Birisine bü­yük dolaşım diğerine küçük dolaşım adı da verilmektedir. Bu büyük ve küçük sözleri daha çok iletim damarlarının uzunluğu ile ilişkilidir. Yoksa bu iki dolaşım sisteminin fonksiyon olarak birbirinden büyük ağırlıkta önemlilik farkı yoktur. Sistemik dolaşım, çevresel dolaşım yada büyük dolaşım adı verilen sistem kalbin bütün dokulara ve sistemlere kan pompa­lamasını sağlayan onlara oksijenden zengin kan ileten dolaşım sistemidir. Akciğer dolaşımı ya da küçük dolaşım ise kalbe dönen oksijenden fakir kanın akciğerlere iletilerek oksijenden zengin hale geldikten sonra dönmesini sağlayan dolaşımdır.

Kalp atımlarının sistemik dolaşıma kan pompalarken kol atardamarında algılanan atım­ları nabız olarak bilinir. Kasık, boyun bölgelerinde de sayılabilir.

Bir elin başparmaktan sonra gelen üç parmağı bitişik ve aynı hizada olarak bileğin dış ta­rafına konduğunda üç parmaktan birisinin altında nabız hissedilir.

Kalp atım düzensizliklerinin ve etkinliğinin kabaca belirlenmesinde nabız sayımı çok önemli yöntemdir. Kalp kalpten atardamar denilen damarlarla pompalanır ve geriye toplar­damar denilen damarlarla döner. Kalpten uzaklaştıkça damarların çapları dallanma ile azalır. En son küçük kılcal damarlarla doku ve hücrelere kadar kanın iletilebilmesi sağlanır. Doku metabolizmasının ve buna bağlı oksijen gereksiniminin dokunun kan akımını düzenleyici et­kisi vardır. Ayrıca merkez sinir sisteminden parasempatik sistemin dallarıda dolaşımın dü­zenlenmesinde çok önemli rol oynar. Parasempatik sinir sistemi daha çok kalp üzerindeki et­kileri ile dolaşımı etkiler. Beyinde damarların genişleyip daralmasını sağlayan merkezler vardır ve bunlar beynin yüksek merkezlerinin de etkisi altındadır. Norepinefrin, epinefrin, anjiyotensin, vazopressin, serotonin, histamin ve prostaglandin gibi hormonlar dolaşım sistemini önemli boyutlarda etkileyen maddelerdir. Kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum, glukoz ve hidrojen iyon konsantrasyonu (pH) da dolaşım sistemini etkileyen faktörler arasın­dadır.