Kas Zedelenmesi ve Kas Kramplari

Kas Zedelenmeleri, Kas Zedelenmesi

Kas tutulmaları en sık rastlanan durumdur. Hazırlıksız kasların aşın çalıştırılmasına bağlı olarak meydana gelir. Sıcak banyo ve dinlenme, ağrının azalmasına ve ortadan kalkma­sına yardım eder. Kas kirişi ani gerilmeler sonucu kopabilir. Zamanında cerrahi olarak onar­mak gerekir. Kas ezilmelerinde kas içine kanamalar olabilir. Kas mavi-siyah renk alır. Aşırı değilse istirahatle geçer.

Kas Krampları, Kas Kramp

Kasa, birden ağır çalışma ile yüklenilirse ani kramplar olabilir. Yani kasılan kas gevşemez. Şiddetli ağrı ile kasılı kalır. Kramplar, kasın geçici süre oksijensiz ve besinsiz kalması sonucu meydana gelir. Kasın kas lifleri doğrultusunda oğulması gevşemeyi sağlar. Birdenbi­re soğuk suya girince de kramp olabilir. Bu olasılığı hatırlayarak derin sularda yüzmekten kaçınmak gerekir. Bilinmeyen sularda tek basma yüzmek özellikle tehlikelidir.

Vücuttaki bütün iskelet kasları 10 - 80 mikron çapındaki hücrelerden meydana gelir. Ge­nellikle bir kas lifinin uzunluğu kasın tüm boyuncadır. Kas hücresinin zarına sarkolemma de­nir. Her kas lifi içerisinde polimerize protein moleküllerinden ibaret aktin ve myozin filamentleri vardır. Sadece aktin fibrileri içeren açık renkli kas bandlarına I bandı, myozin filamentlerini içeren koyu renkli bandlara ise A bandı denir. Kaş lifleri arasında ayrıca çapraz bağlanmalar vardır. Myofibrillerin içerisinde bulunduğu kas sitopl azmasına sarkoplazma de­nir. Kasın kasılmasında önemli rolü olan endoplazmik retikülum denilen ağ yapısı ise sarkoplazmik retikülum adını alır.

Günümüzde kasın kayması aktin ve myozin fibrillerin kayma teorisi ile açıklanmakta­dır. Bu mekanizmanın ayrıntısı fizyoloji kitaplarında bulunabilir. Kas kasılmasında kalsi­yum, sodyum ve potasyum iyonları çok önemli etkiler yapar.