Kaslar Kas Yapisi ve Kas Cesitleri

Kaslar, Kas Yapısı, Vücudumuzdaki Kaslar

Vücudun kasılabilir özellikteki yapılandır. Hareketimizi ve gücümüzü bunlar aracılığı 'ile sağlar ve kullanırız. Kas hücreleri diğer bütün vücut hücreleri gibi uyarılabilir hücrelerdir. Hücrelerin uyarılabilmesi zarlarda bulunan membran potansiyelinin değişimine bağlıdır. Bu değişim elektriksel bir takım iyonik uyanlarla olur. Bu uyanlar kaslara gelen sinirler tarafın­dan sağlanmaktadır.

Kaslar hareket sisteminin en önemli öğelerindendir. Kas kemik bütünlüğü kirişlerle sağlanır. İnsan vücut ağırlığının % 40-50'si kaslardan oluşmuştur. Kas hücreleri birleşerek, kas liflerini ve kas lifleri de kasları oluşturur. Kasların arasında sayısız kan daman ve sinirler bulunur. Kas, sinirlerin uyarılan ile kasılabilen ve gevşeyen özel bir yapıya sahiptir. Kasların üzeri kalın bir zarla örtülüdür. Buna kas zan denir.

Kas Çeşitleri

Kaslar çalışma biçimi bakımından iki gruba ayrılır:

a. İstemli kaslar Bu kasların çalışması kişinin isteğine bağlıdır, istendiği zaman ve iste­nilen biçimde hareket sağlar. Kol, bacak, baş, boyun, parmak, göz kapağı kasları istediği­mizle çalışan kaslardır.

b. İstemsiz kaslar:
Bu kasların çalışması, kişinin isteğine bağlı değildir. Kişi istese de, is­temese de bu kaslar bir ömür boyu çalışırlar. Mide, bağırsak, solunum organları, kan damarları, kalp ve diğer organlarımızın çoğunda bu kaslar bulunurlar.