Kan Basinci Nedir Sistolik Kan Basinci

Kan Basıncı Nedir, Sistolik Kan Basıncı

Kalbin damarlara kan pompalama gücü doğrudan damarlara özel ince borular sokula­rak ya da dışarıdan sfigmamanometre (tansiyon aleti, kan basıncı ölçüm aracı) denilen araç­larla ölçülebilir.

Yukarıda anlatılanlardan kolayca görülebileceği gibi kan basına sadece tek bir bulgu-dur. Kan basıncındaki değişiklikler bir çok faktör ve değişikliğin sonucu olabilir. Tek başına sistemik muayene yapılmadan, vücudun diğer sistemleri değerlendirilmeden, kan basıncı ölçü­müne dayanılarak tedavi verilmesi mümkün değildir. Kalbin kasılma önemindeki basınç de­ğerine sistolik, gevşeme dönemindeki basınç değerine diastolik kan basıncı dendiğini biliyo­ruz. Halk arasında bu değerler büyük ve küçük tansiyon olarak bilinir.

Kan basıncının aşın oranda artmasına daha doğrusu normal sayılan değerlerin özerine çıkmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyon olayında hemen hemen bütün vücut sistemleri etkindir. Damar sertliği, böbrekler, merkez sinir sisteminin etkisi önemli faktörlerdir.

Doktorlar özel bir araçla insanların gözünü niçin incelerler:

Doktorlar oftalmoskop denilen bir araçla hastaların gözlerini incelerler. Çoğu kişi bu in­celemenin gözün değerlendirilmesi, daha doğrusu sadece göz muayenesi için yapıldığını zan­neder. Oysa hipertansiyon, şeker hastalığı gibi bir takım dejeneratif hastalıklarda göz dibin-deki damarlarda önemli değişiklikler olur. Bunun doğrudan gözle ilişkisi yoktur. Ama hasta­nın hipertansiyon, şeker hastalığı gibi süregen hastalıkların seyri sırasındaki durumunu de­ğerlendirebilmek için hekime önemli ipuçları verir. Hemen her hekim her muayenede hasta­larının göz dibini muayene ederek bu gibi bulguları değerlendirmek zorundadır.