Kucuk Tumor Eksizyonu Eksizyon Nedir

Tıraşlama Sonucu Yapılan Eksizyonlar

Bu işlem sadece benign, kabarık ve kubbe şeklinde (örn; stabil melanositik nevüsler) olan lezyonlar için uygundur. Çünkü geriye biraz anormal doku bırakılır. Lokal anesteziden sonra lezyon, deri ile aynı düzeyde ek­size edilir. Eksizyon bölgesi daha sonra bir elektrokoter alet ile hafifçe ya­kılır. Çıkarılan doku histolojik incelemeye gönderilir.

Küçük Tümörlerin Eksizyonu

Benign benler, dermatofibromlar ve küçük bazal hücreli karsinomlar, yu­varlak insizyonlarla kolayca çıkarılabilen lezyonlardan bazı örneklerdir.
Lezyon kenarlarından en az 3 mm daha geniş alınmalıdır. Sonra eksizyon kenarlarını germeden ipek veya sentetik dikiş materyaliyle dikilir. İnsiz-yon gövdede ve ekstremitelerde Langer çizgileriyle, yüzde kırışıklık çiz­gileriyle paralel olursa, skar görülme ihtimali minimal olur. 12-30 yaş ara­sı bazı hastalarda omuz, kolların üst kısmı ve göğüs ön kısmında keloid skarlar gelişebilir.

Sistematik Tedavi

Birçok hastada topikal tedaviler de kullanılabilir. Bu nedenle, topikal ile sistemik tedavi arasında karar verilmelidir. Önemli bazı hususlar aşağıda vurgulanmıştır.

Sistemik ajanların yan etki riski genellikle topikal ajanlardan daha faz­ladır
Sistemik ajanlar genellikle topikal ajanlardan daha etkilidir Sistemik tedavilerin yan etkilerinden korktuklarından çoğu hasta topi­kal tedaviyi tercih eder


Bazı hastalar topikal tedaviden hoşlanmaz ve sistemik tedavilerin yan etki riskine katlanırlar
Yaygın deri hastalığı olanlar, yaşlılar ve genel durumu bozuk hastalar­da topikal tedavi kullanılışlı değildir.


Bu seçenekler hastalarla birlikte konuşulmalıdır.