Tirnak Hastaliklari Tirnak Hastaligi

Tırnak Hastalıkları, Tırnak Hastalığı

Psoriasis, liken planus ve egzema tipik klinik tablolar oluşturarak tırnak­ları etkileyebilir. Psoriasis karakteristik olarak tırnak üzerinde çukurcuk­lar oluşturur. Aynı zamanda iyi sınırlı pembe-kahverengi alanlar ve onikoliz de yapar. Onikolize bağlı değişiklikler ayak tırnaklarında nadiren görülür ama, tırnak plaklarının kalınlaşıp sarı-kahverengi bir renk alabil­mesi ve subungual debris oluşması tırnak unguium'dan ayırt edilmesini zorlaştırır. Liken planus'a bağlı olarak tırnak plağında longitudinal çizgilenmeler oluşur ve ağır durumlarda bütün tırnağı etkileye­bilir. Bu süreç tırnak matriksini de bozarak tırnağın tamamen kaybına ne­den olabilir. Parmakları etkileyen egzema tırnaklarda düzensiz deformitelere neden olabilir ve hatta horizontal çizgilenmeler bile yapabilir.

Paronişiya (Dolama)

Bu terim, tırnak etrafındaki dokuların yangılı hastalıkları için kullanılır. Kronik paronişiya'nın en yaygın formunda deri kalınlaşmış ve kızarmış­tır. Genellikle tutulan bölge hassas olup, tırnak plağı ile deri arasında irin akabilir. Eponikium yok olur ve genellikle tırnak plağında renk değişiklikleri, deformite ve onikoliz görülür. Tır­nak kıvrımı ile tırnak plağı arasında mikroorganizma ve debris içeren de­rin bir aralık vardır. Doğal olarak bu bölgenin kuru tutulması zordur. Paronişaya, daha çok el ile yıkama yapan ve diğer "nemli işlerle" (örn. ye­mek pişirme, temizleme, bulaşık yıkama) uğraşan kadınlarda görülür. Bu grup insanların ellerini kuru tutmaları zor olması, hastalığın kronik hale gelmesinde önemli derecede katkıda bulunur.

Kandida mikroorganizmaları, bu tekrarlayan yangılarda katkıda bulu­nur ama hastalığı oluşturan ana sebep değildir. Sebep mekanik travma ve aşırı hidrasyon bağlı olarak tırnak kıvrımlarının köşe ve çatlaklarında mikroorganizmaların çoğalmasıdır.

Tedavisi

Tedavide en dikkat edilmesi gereken unsur, parmakların kuru tutulması ve el ile yapılan işlerden uzak durulmalıdır. Sulu veya alkolik preparatlar içe­ren antimikrobikler etkilidir (örn; Povidoniyodin veya bir imidazol los­yonu). Akut alevlenmelerde sistemik antibiyotik gerekebilir.
Genellikle verilen tavsiyelere ve tedaviye uyan hastalar kademeli ola­rak iyileşir.